background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Coca-Cola: Звільнення профспілкового активіста всупереч КЗпроП України

Знову тривожні новини надходять з українського підрозділу транснаціональної корпорації Coca-Cola - Іноземного підприємства "Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед" - 21 березня 2018 оператора-технолога, профспілкового активіста В.П.Рольського було звільнено з роботи "за статтею", втім, роботодавець не отримав згоди профкому на звільнення, як це передбачено чинним трудовим законодавством України.

Відповідно до ч. 1 ст. 43 КЗпП розірвання трудового договору з підстави, передбаченої п. 3 ст. 40 може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації членом якої є працівник. Пункт 10 ч. 1 ст. 38 Закону України “Про профспілки, їх права та гарантії їх діяльності” передбачає, що профспілка дає згоду або відмовляє у дачі згоди на розірвання трудового договору  з ініціативи роботодавця з працівником, який є членом діючої на підприємстві профспілки.

26 березня 2018 року звільненний профспілковий активіст подав до Броварського міськрайонного суду позовну заяву про поновлення на роботі.

Вважаємо звільнення профспілкового активіста без згоди виборного органу профспілки черговим недружнім кроком адміністрації підприємства по відношенню до колективу підприємтсва, хоча адміністрація раз по раз декларує, що "працівники є найвищою цінністю для компанії".

Профспілка вважає справу про поновлення В.П.Рольського принциповою та домагатиметься винесення справедливого рішення, адже порушення процедури звільнення є очевидним у даній справі.