Deprecated: Function session_register() is deprecated in /home/profapk/public_html/includes/classes/session.class.php on line 6
Питання та відповіді | Профспілка працівників агропромислового комплексу України background
На головну сторінку - Питання та відповіді

Питання та відповіді

  Питання до голови Профспілки     Юридична консультація     Загальні питання  

наталія
згідно якого законодавчого акту голова первинної профспілкової організації має право на відгули (вільні від основної роботи дні)
Відповідь: Перш за все, необхідно зазначити , що відгул – це день відпочинку, який надається працівникові у визначених законодавством випадках.

Відповідно до ст. 72 Кодексу Законів про працю України робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

На підставі ст. 107 КЗпП України на бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку.


Отже, надання іншого дня відпочинку не передбачено. Але в колективному договорі підприємства можуть бути передбачені пільги, доплати за додаткові обов'язки, що не пов'язані з посадовими обов'язками.
микола
Чи може роботодавець притендувати на вакантну виборну посаду голови райкому профспілки,коли колектив його рекомендуєю. В такому випадку у разі обрання його на дану посаду необхідно скласти повноваження роботодавця. Так це чи ні?
Відповідь: Роботодавець може виставляти свою кандидатуру на виборну посаду голови райкому профспілки і в разі обрання складає повноваження керівника на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП України. Після закінчення строку повноважень працівникові надається попередня робота (посада) або, за його згодою, інша рівноцінна робота (посада).

При цьому слід урахувати, що рівноцінною, виходячи із практики застосування норм ст. 118 КЗпП, уважається робота, яка відповідає кваліфікації працівника, набутим навичкам, його здібностям, продуктивності праці тощо. Розмір заробітної плати при цьому має другорядне значення.
Наталія
Добрий день!
Як правильно вказати в протоколі засідання профспілкового комітету, де обирався голова профкому, його право на підпис?
Так можна: \"Надати голові профкому право першого підпису на платіжних, розрахункових та інших розпорядчих документах\"?
Чи треба писати по-іншому?
Дякую.
Відповідь: Встановленого зразку законодавство не містить.

Не зайвим буде дописати вкінці «…від імені Профспілки», а терміни платіжні та розрахункові об’єднати поняттям - фінансові.

Розрахунковий документ - документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі- продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених законодавством України, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.

Платіжний документ (квитанція (сліп) платіжного термінала, банкомата, чек касового апарату та ін.) – документ на паперовому носії або в електронній формі, який підтверджує здійснення операцій з використанням платіжної картки і містить у собі інформацію про суму операції, дату, інші встановлені формою документа реквізити, а також реквізити платіжної картки, з використанням якої він був створений, та особисто підписаний клієнтом або електронним аналогом його особистого підпису.

Також можна звіритися із Вашим статутом (положенням) в частині прав та обов’язків Голови профкому.


Дякуємо за звернення.
микола
Чи може роботодавець виставляти свою кандидатуру на виборну посаду голови райкому профспілки і в разі обрання складає повноваження керівника
Відповідь: Роботодавець може виставляти свою кандидатуру на виборну посаду голови райкому профспілки і в разі обрання складає повноваження керівника на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП України. Після закінчення строку повноважень працівникові надається попередня робота (посада) або, за його згодою, інша рівноцінна робота (посада).

При цьому слід урахувати, що рівноцінною, виходячи із практики застосування норм ст. 118 КЗпП, уважається робота, яка відповідає кваліфікації працівника, набутим навичкам, його здібностям, продуктивності праці тощо. Розмір заробітної плати при цьому має другорядне значення.
Оксана Брик
чи повинен бути заступник директора школи членом прфкому.Якщо так, то в яку комісію найдоцільніше його обирати? дякую
Відповідь: Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами.

Профспілковий комітет обирається вищим керівним органом профорганізації, є профспілковим органом створеним згідно із статутом (положенням) профспілки, об'єднання профспілок, через який профспілка здійснює свої повноваження.
Частина 6 ст.7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначає, що Роботодавці не можуть бути членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.

Потрібно з’ясувати чи покладені на заступника директора обов’язки прийому та звільненні працівників. Для цього потрібно розглянути посадову інструкцію та обов’язки за статутом школи.

Якщо заступник директора наділений правом прийому та звільнення працівника, то така особа не може бути членом виборних органів профспілки будь-якого рівня.

Як правило, комісії очолюють члени профкому за їх рішенням. Хоча Голови комісій, їх заступники можуть обиратися й на засіданнях комісій, а рішенням профкому – затверджуватися.

Президія ФПУ затвердила примірний перелік постійних комісій первинної профспілкової організації та примірні положення про них «Первинна профспілкова організація та її постійні комісії (нормативні документи)», додатки 1-10 до постанови Президії ФПУ від 22.09.2005 № П-20-5), за затвердженим переліком члени профкому за їх рішенням можуть очолити будь-яку комісію відповідно до їх компетенції.
Роман
Добрий день. Скажіть, чи може бути головою профспілки замісник головного лікаря або завідуючі відділеннями.
Відповідь: Відповідно до ч.1 ст. 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.

Частина 6 ст.7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» зазначає, що роботодавці не можуть бути членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.

Оскільки представником роботодавця в трудових відносинах є особа яка наділена правом прийому та звільнення працівників, то така особа не може бути членом виборних органів профспілки будь-якого рівня.

Якщо заступник головного лікаря або завідуючі відділеннями наділені такими повноваженнями, то вони не можуть бути обраним членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.

Дякуємо за Вашезвернення.
Іван
Скажіть будь ласка.
1. На моєму підприємстві (школі) є у складі профспілки 10 років, нам не видають членський квиток. Таке може бути?
2. Голова нашої профспілки часто провокує конфліктні ситуації в колективі, захищає інтереси роботодавця, а не членів профспілки, а також направляє профспілкові кошти на погашення штрафів накладених на школу в результаті різноманітних перевірок. Як правомірно із цим боротись і як довести, що такі дії мають місце на нашому підприємстві? Дякую.
Відповідь: 1. Вам необхідно звернутися до профспілкової організації з проханням про підтвердження вашого профспілкового членства та сплати внесків та видачу членського квитка (довідки з профкому та бухгалтерії), якщо у вас немає профспілкового квитка, але облікова картка оформлена належним чином, є відмітки про сплату членських внесків, усі підписи і печатки,то на підставі тих документів вам оформлять нові документи і візьмуть на профспілковий облік, можливо членський квиток забули видати чи виписати, або не були закладені витрати на придбання квитків.

2. 2. Відповідно до ст. 34 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» фінансовий контроль за коштами профспілок та їх об’єднань органами державної влади та органами місцевого самоврядування не здійснюється. Контроль за їх надходженням та витрачанням здійснюють контрольно-ревізійні органи, обрані відповідно до статутів (положень) профспілок, їх об’єднань.
Вказані органи перевіряють правомірність витрат ПК. Якщо ці витрати не відповідають затвердженому кошторису та встановлені зловживання з боку голови ПК, скликаються (дострокові) збори та порушується питання стосовно переобрання голови профспілки на підставі ч. 3 ст. 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».
Відповідно до п.2.9 Примірного положення про первинну профспілкову організацію - організаційну ланку членської організації Федерації профспілок України голова профкому, може обиратися профспілковими зборами (конференцією) або профспілковим комітетом. Якщо статутом профспілки порядку обрання керівників виборних органів не визначено, то рішення з цього питання приймають профспілкові збори (конференція).
Сергій
Якщо людину обрали головою профспілкового комітету, чи перериватиметься стаж його роботи на цьому підприємстві, і відповідно по закінченню сроку каденції чи матиме він право повернутись до роботи на підприємстві? Дякую!
Відповідь: Кандидатури на посаду голови можуть бути висунуті учасниками зборів на засіданні, або шляхом самовисунення.
Відповідно до ч. 5 ст. 252 Кодексу Законів про працю України, працівникам, звільненим у зв'язку з обранням їх до складу виборних профспілкових органів, після закінчення строку їх повноважень надається попередня робота (посада) або за згодою працівника інша рівноцінна робота (посада).

Отже, по закінченню строку каденції голова Профспілки матиме право повернутись до роботи на підприємстві на підставі гарантій визначених у Кодексі Законів про працю України.

олексій
Доброго дня. Підскажіть будь-ласка, чи може створюватись одна профспілка на де кілька підприємств?
Відповідь: За визначенням наведеним у ст. 1 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» первинна організація профспілки - добровільне об'єднання членів профспілки, які, як правило, працюють на одному підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності і виду господарювання або у фізичної особи, яка використовує найману працю, або забезпечують себе роботою самостійно, або навчаються в одному навчальному закладі.

Відповідно до ст. 7 вказаного Закону членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.

Винятки складають особи вказані у абзаці 4 вказаної статті, а саме статутом (положенням) профспілки може бути передбачено членство у профспілці осіб, зайнятих творчою діяльністю, членів фермерських господарств, фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, а також осіб, які навчаються у професійно-технічних або вищих навчальних закладах, осіб, які звільнилися з роботи чи служби у зв'язку з виходом на пенсію або які тимчасово не працюють.

На нашу думку, Статутом (положенням) профспілки може бути передбачено членство у профспілці осіб, які працюють на підприємствах, в установах або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, які об'єднані одним роботодавцем ( власником) або уповноваженим органом, а отже, в такому випадку можна створювати одну профспілку на декілька підприємств.
Михайло
Чи потрібно колективний договір для товариства,якщо фізичні особи засновники.
Відповідь: Відповідно до ч.1 ст.11 Кодексу законів про працю колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають права юридичної особи.
Колективний договір не укладається на підприємствах, в установах, організаціях, які не використовують працю найманих працівників. Так само і з громадянами, що займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, якщо вони при цьому використовують найману працю інших осіб, колективний договір не укладають.
Отже, на сферу укладення колективного договору не впливає організаційна форма підприємця, так само як і форма власності та господарювання, кількість працівників у юридичної особи. Виходячи з того, що товариство це юридична особа, яка використовує найману працю, то колективний договір на такому підприємстві укладається.

З повагою, ЦК Профспілки АПК

Категорія питань:
Ваше им'я:
Ваш e-mail:
Ваше питання:
ліміт: 1000 символів
Ввыедіть код:
 

натисніть на зображення, щоб обновити