background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Одним списком: що змінить для аграріїв введення єдиного реєстру відшкодування ПДВ

 

Одним списком: що змінить для аграріїв введення єдиного реєстру відшкодування ПДВ

 

Що змінить для аграріїв скасування подвійного реєстру відшкодування ПДВ та що ще треба, щоб вивести АПК з тіні? 

Уряд остаточно вирішив позбутися двох реєстрів на відшкодування ПДВ. Про це вчора на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, який закликав голову ДФС Романа Насірова презентувати єдиний реєстр у жовтні. «Я в жовтні буду проводити чергову зустріч з бізнесом. Ми проговорили про єдиний реєстр по ПДВ. І я би хотів, щоб цей єдиний реєстр по ПДВ ви презентували для того, щоб ні у кого в бізнесу не було жодних питань щодо черговості відшкодування ПДВ», — сказав прем'єр.

Нагадаємо, що наприкінці 2015 року Верховна Рада ухвалила правки до Податкового кодексу, згідно з якими було створено два реєстри, за якими експортерами повертали ПДВ. Перший один — для тих, хто відповідає критеріям автоматичного відшкодування платників податків, а другий — для всіх інших, що йдуть «по загальній процедурі».

В податковій стверджували, що особливої різниці, в який реєстр потрапила та чи інша компанія, немає. «Немає норми, згідно з якою першому реєстру мають повертати швидше за другий. Все за хронологією. Тільки в одному більше підприємств, а в іншому менше», - говорив у своєму інтерв’ю Agravery.com директор Департаменту податків і зборів з юридичних осіб Державної фіскальної служби Олексій Лишенко. За його словами, сама податкова служба була проти двох реєстрів, адже «з двома реєстрами працювати незручно і ми за введення єдиного».

Втім, учасники аграрного ринку неодноразово зазначали, що насправді зарахування агровиробника до того чи того реєстру відбувалось непрозоро. Окрім того, така плутанина з реєстрами створювала проблеми з бухгалтерським обліком, що стимулювала перехід аграрного виробництва в «тінь». «Вся ця історія з двома реєстрами ПДВ із самого початку була незрозуміла і непрозора, і містила в собі корупційну складову – підприємствам з першого реєстру у першу чергу і повертали ПДВ. Звісно, що за таких умов зернотрейдери йшли в тінь», - коментує економічний експерт Борис Кушнірук.

Згідно  з офіційною інформацією Мінекономрозвитку України, аграрний сектор є найменш «тінізованою» галуззю економіки нашої країни – в «тіні» залишається лише 8% обороту ринку станом на липень, у той час як такий показник, наприклад, по промисловості становить 52%. Однак навіть в уряді не всі погоджуються з такими даними. «Ні для кого не секрет, що аграрний ринок працює в «тіні»», - заявив під час виїзного засідання  парламентського комітету з аграрних питань в Батурині міністр аграрної політики Тарас Кутовий. За словами заступника голови ДФС Сергія Білана, 30% усіх торгівельних операцій із зерном залишаються в «тіні».

Введення єдиного реєстру може позитивно вплинути на ці показник. «Наше казначейство, фіскали та КМУ мають навести елементарний лад в інформуванні всіх учасників ринку щодо поданих заявок ПДВ і їхнього відшкодування», - сказав у одному із своїх інтерв’ю голова Української зернової асоціації Володимир Клименко. На його думку, єдиний реєстр ПДВ допоможе вивести аграрний сектор з «тіні», оскільки б таке рішення спростило б аграріям ведення податкової звітності та не примушувало б «ховати» свої прибутки від ДФС. «Тоді нам не довелося займатись «пінг-понгом» із урядом», - наголошує Клименко.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов погоджується з тезою, що єдиний реєстр ПДВ допоможе полегшити податкове адміністрування, що, у свою чергу, допоможе зменшити «тінізацію» аграрного ринку. «Скажімо так -  це дещо полегшить ведення податкової звітності агровиробникам», - вважає Соколов.

Не реєстром єдиним

Втім, тільки єдиний реєстр не вирішить питання тіні. «Тінізація сільського господарства спричинена насправді не так податковим адмініструванням, як обсягом нелегального обробітку державних земель», - каже експерт Кушнірук, і додає, що за різними оцінками держава недоотримує прибутку з оренди близько 4 млн га землі. «Обсяг «тінізації» агросектору визначає кількість одноосібників, які працюють в тіні, і співпрацюють з легальними сільгоспвиробниками. А їх кількість поки що визначити неможливо», - вважає заступник голови Інституту аграрної економіки Віталій Саблук.

З тим, експерт пропонує навести лад з реєстрацією «одноособіників», які працюють в «тіні» з великими сільгоспвиробниками. За його словами, іншого вибору нема, інакше податкове для аграріїв і надалі буде надмірним. «Потрібно нарешті легалізувати такі господарства і запровадити для них спрощену систему оподаткування, як це роблять  у європейських країнах», - вважає Саблук.

З такою думкою погоджується і Соколов, однак він має дещо інші пропозиції. «Потрібно ввести єдиний внесок з одиниці площі, який допоможе «урівняти» як і тих виробників, які працюють легально, так і для тих, що працюють в «тіні»», - каже він. Втім, він також погоджується з необхідністю юридичної легалізації «одноособіників». «Доки будуть такі господарства, доки у виробників буде спокуса співпрацювати з ними. Буде спокуса купувати нелегальне зерно, розраховуватись за нього готівкою», - вважає заступник голови ВАР.

Іван Киричевський