background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Чи потребують аграрії державної підтримки?!

Наразі ведеться багато дискусій навколо теми державної підтримки в аграрному секторі. Прихильники як збереження, так і скасування податкових пільг та механізмів підтримки наводять аргументи без відповідної доказової бази або певною мірою маніпулюючи фактами, переслідуючи свої цілі. В умовах, коли бізнес зацікавлений у збереженні пільг, а держава – здебільшого в заощадженні коштів, справедливо розсудити ці дві сторони могли б науковці, аграрні економісти, але їхня активність, на жаль, залишається досить низькою. Науковці з Лейбніц-інституту аграрного розвитку в країнах із перехідною економікою (ІАМО, Німеччина) пропонують читачам Forbes ознайомитися з основними тезами дослідження щодо впливу держпідтримки сільського господарства на продуктивність с/г підприємств.

Після набуття Україною незалежності в сільському господарстві почався тривалий період занепаду – обсяги виробництва до 1999 року знизилися на 70%. Зважаючи на обмеженість бюджетних коштів на підтримку сільського господарства, для аграріїв було введено фіксований с/г податок (ФСП, нині – єдиний податок 4-ї групи), який сплачується з одиниці земельної площі залежно від продуктивності землі, та спеціальний режим податку на додану вартість (спецПДВ), який дозволяє не сплачувати ПДВ до бюджету, а використовувати його для закупівлі матеріальних ресурсів.

Пільгове оподаткування для вітчизняних агаріїв вводили в кілька етапів у 1999-2001 роках, після чого і почали зростати обсяги виробництва в середньому на 10% на рік. Але не можна сказати, що відновлення обсягів виробництва відбувається виключно завдяки пільгам. Учасникам колективних підприємств було виділено землю (яку далі було переважно здано в оренду), діяли різні цінові інтервенції, збільшилися інвестиції, міжнарожні компанії виходили на вітчизяний ринок (постачальники ресурсів виробництва, трейдери, транснаціональні виробники) тощо. Сукупність перелічених факторів різною мірою змінювала середовище функціонування аграрних компаній. Науковці з Лейбніц-інституту аграрного розвитку в країнах із перехідною економікою (ІАМО, Німеччина) досліджували, як вплинула саме державна підтримка у вигляді прямих субсидій та спецПДВ на продуктивність українських сільськогосподарських компаній.

ПОВНИЙ текс статті читайте за посиланням Чи потрібна АПК держпідтримка