background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

У проект Бюджету на наступний рік закладено кошти на вирішення проблем із непридатними пестицидами

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак взяв участь у Конференції по вилученню з обігу пестицидів, яка 29 вересня відбулася у Європарламенті (Брюссель, Королівство Бельгія).

Організатори заходу звернулися до Мінприроди з пропозицією у рамках Конференції доповісти про заходи і механізми, які застосовує Україна для вирішення цієї проблеми.

«Проблеми із вилученням непридатних агрохімікатів стоять перед всіма без винятку країнами ЄС та Східного партнерства. Україна у цьому не виняток. Застарілі агрохімікати, які застосовувалися у сільському господарстві, є небезпечними для здоров’я людей та становлять серйозну загрозу довкіллю», - зауважив Остап Семерак.

Він підкреслив, що Європарламент та Єврокомісія тривалий час ведуть роботу у напрямку вироблення оптимальних механізмів для подолання проблеми із вилучення непридатних пестицидів та отрутохімікатів, зокрема, у країнах Європейського сусідства.

«Мав можливість представити колегам з ЄС напрацювання нашого Уряду. Мінприроди працює за відповідним планом. Ми ініціювали затвердження важливих нормативно-правових актів щодо  регуляції даної сфери. Зараз на їх підставі проводимо перевірку суб'єктів господарювання на підтвердження наявності необхідних потужностей для знищення непридатних пестицидів. Якщо вітчизняних потужностей виявиться недостатньо, то не виключаємо залучення іноземних інвесторів для транскордонного переміщення цих небезпечних речовин до країн, які мають такі потужності», - повідомив Остап Семерак, зауваживши, що представники Європарламенту ЄС позитивно оцінили напрацювання України за останні кілька років та запропонували об’єднати зусилля у розв’язанні цієї проблеми.

Міністр також повідомив, що у проект Бюджету на 2017 рік закладено кошти на реалізацію заходів з вилучення з обігу пестицидів та агрохімікатів.

«Ми зарезервували кошти для вирішення даної проблеми у цьому році і заклали їх у проект Держбюджету 2017 року», - резюмував він.

За інформацією, наданою територіальними підрозділами Держекоінспекції, станом на кінець 2015 року, в Україні на обліку знаходилося біля 8,3 тис. тонн непридатних пестицидів.

Довідково

Пестициди відносять до групи стійких органічних забруднювачів (СОЗ). Для вирішення проблеми СОЗ у травні 2001 року в Стокгольмі була прийнята Конвенція про стійкі органічні забруднювачі (Стокгольмська Конвенція). Серед інших країн Конвенцію підписала і Україна.

Конвенцією передбачено розробку плану дій та національної стратегії щодо зменшення або ліквідації СОЗ, а також сприяння, для досягнення цієї цілі, впровадженню найкращих наявних методів у сфері охорони довкілля.