background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

7 червня – Всесвітній день безпечності харчових продуктів

 

 

Безпечність та якість харчової продукції

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпечності харчових продуктів. Цей день покликаний нагадати про те, що відповідальний підхід до питань харчової безпеки є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних зі способом харчування.

В Україні питання харчової безпеки регулюються на законодавчому рівні, зокрема, законами «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», які забезпечують безпечність харчових продуктів на шляху «від лану до столу».

Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а контроль здійснює Держпродспоживслужба.

Сьогодні, коли Україна бореться за свою свободу та незалежність, фахівці Держпродспоживслужби продовжують контролювати безпечність продуктів харчування, що потрапляють на полиці магазинів та до закладів громадського харчування.

Більше того, з початку російського військового вторгнення Держпродспоживслужбою продовжується робота щодо розширення експортного потенціалу українських товаровиробників, у тому числі, до країн ЄС – верифіковано та валідовано відомості 20 експортерів товарів українського виробництва до країн Європейського Союзу.

Також цього дня відзначається:

Європейський Союз визначив безпечність харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики. Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш 200 різноманітних хвороб – від діареї і до онкологічних захворювань.

За оцінкою ВООЗ, 600 млн людей, майже кожна десята людина в світі, стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів. 420 тис. людей щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів.

Дата на 2022 рік. Проходить з вівторка першого повного тижня червня. Мета – поліпшення діагностики, лікування і якості життя тих, хто страждає на аритмію.

 

Православна церква 7 червня вшановує пам'ять і згадує третє знайдення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

Саме Іоан був найближчим до Ісуса Христа серед його учнів. За життя Іоан проповідував християнську віру.

У народі говорили, що з Іванового дня пішли шкідливі (медяні) роси, які приносять рослинам хвороби. Тому, зазвичай, вірники зверталися до Іоана Предтечі з проханням захистити поля від медвяної роси.