background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

23-26 вересня 2022 року, місто Ольборг, Данія, 6-й Конгрес 3F


Це було грандіозне за масштабами дійство. Тисяча делегатів від усіх регіональних і первинних організацій профспілок. Кожна з них занесла до зали свій прапор, його несе відповідальний прапороносець, який обирається за спеціальною процедурою і лише цьому членові профспілки доручається ця відповідальна місія. Делегати співають гімн профспілок від початку і до кінця, усі без винятку! Оголошується про відкриття конгресу! Двогодинна промова Президента Хенінга Овергаарда  постійно переривається аплодисментами. Всі профільні міністри в залі, причому уважно, слухають критику і занотовують зауваження виступаючих.
У виступах делегатів конгресу були різні критичні зауваження, пропозиції щодо збільшення мінімальної заробітної плати, недопущення застосування нульових контрактів, мотивації профспілкового членства і багато з того, чим живуть і переймаються наші працівники  і профспілки. Їх також хвилюють питання сплати за опалення взимку, чи буде тепло в домівках, чи чекати здорожчання продуктів харчування і енергоносіїв? Чи зможуть за все це заплатити рядові працівники, у яких мінімальна заробітна плата? Усі ці питання задавались профільним міністрам і це було протягом тих двох днів, коли наша делегація була присутня на конгресі.
До профспілкової делегації з України була прикута особлива увага. Делегати конгресу стоячи вшанували пам'ять загиблих у війні з росією українців і українок.

Зворушлива доповідь голови Профспілки робітників морського транспорту України Олега Григорюка, який виступив від імені усіх українських профспілок, переривалась бурхливим оплесками   і ще довго після її закінчення зал аплодував стоячи українському народові, його стійкості і мужності.  
Підтримка  українським працівникам і  всім українцям була висловлена і в промові Президента 3F Хенінга Овергаарда  та в розмові з Міністром фінансів Данії, з яким нашій делегації вдалося поспілкуватися в кулуарах конгресу .  
В свою чергу, для учасників конгресу, спільно з колегами ми підготували виставковий стенд, на якому представлена продукція  окремих підприємств, де діють профспілкові організації і укладаються колективні договори.

Хочу подякувати  голові первинної профспілкової організації Івану Ханику та  головам Львівської (Михайлу Тарнавському) та Рівненської  (Віктору Грибку) обласних  організацій Профспілки  за надану продукцію.
Про ситуацію в Україні, особливо в районах  після бойових дій, на частково звільнених від окупації територіях,  головою Сумської обласної організації профспілки Віктором Кривохижою було відзнято відеоролик, у якому висвітлено ситуацію на  сільськогосподарських підприємствах та роботу працівників в умовах підвищеної  небезпеки, який постійно показували на стенді. Делегати конгресу з цікавістю відвідували стенд, присвячений Україні, її працівникам і з глибоким співчуттям переглядали відео.
 В рамках конгресу,  вже  у перший день роботи, відбулися ряд важливих зустрічей з колегами із Профспілки 3F, EFFAT ( Європейська галузева профспілка працівників сільського господарства, харчової промисловості, торгівлі, туристичного та готельного комплексів), Генеральним секретарем IUF Сью Лонглі, яка була присутня на конгресі.
          Впродовж конструктивних переговорів з керівниками Міжнародних профспілкових об’єднань окреслено спільні шляхи співпраці з Профспілкою АПК  України і подальшу гуманітарну та солідарну підтримку членів Профспілки, постраждалих від війни з росією. 6 Конгрес 3F - далі  у фотозвіті.