background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

18-20 жовтня ц.р. відбулося засідання Стратегічного комітету та виконкому Міжнародного союзу працівників харчової і тютюнової промисловості, сільського господарства, готельного і ресторанного обслуговування, громадського харчування і суміжних галузей (IUF


На яких було  заслухано звіт за попередній період роботи виконкому, 
затверджено фінансовий звіт за 2021 рік та проект бюджету на 2023 рік

Було заслухано звіти Секретаріату IUF, Жіночого комітету, регіональних організацій із Африки, Азійсько-Тихоокеанського регіону, Країн Карибського басейну, Європи та Латинської  Америки та прийнято ряд важливих рішень, а також Резолюційщо стосуються Профспілки працівників АПК України.

Перш за всеце вимога щодо повного припинення росією військових дій на території суверенної держави та одностайна солідарна підтримка українського народу у його боротьбі з агресором.

По друге,   одноголосно підтримано рішення про призупинення членства Профспілки працівників АПК росії  у складі IUF, як організації, яка підтримала путінський режим щодо війни в Україні. Прийняття остаточного рішення з цього питання відповідно до Статуту IUF буде  на Конгресі у 2023 році.

Голова Профспілки  Світлана Самосуд у своєму виступі закликала транснаціональні кампанії, які все ще працюють на російському ринку, припинити бізнес на крові українського народу та зупинити роботу своїх  підприємств на території росії.

Вона також поінформувала колег щодо ситуації в аграрному виробництві під час війни та про сан трудових відносин і становища працівників.

Особливу увагу у своєму виступі Світлана Самосуд зосередила на погіршенні прав працівників і профспілок в Україні, знищенню ролі соціально-договірного регулювання та нівелювання соціального діалогу, порушенні основоположних конвенцій МОП, в той час, коли країна проголосила чіткий курс на євроінтеграцію.

Голова Жіночого комітету Надія Бурлака у своєму виступі звернула увагу на різке погіршення прав жінок під час військової агресії, зниження їхнього життєвого рівня та насильство, яке вони постійно відчувають на окупованих територіях від російських терористів.

Генеральний секретар IUF Сью Лонглі зробила презентацію щодо надання гуманітарної та фінансової допомоги членам Профспілки працівників АПК та інших профспілок в Україні, які є членами Міжнародного союзу IUF. Лише за останні півроку було відправлено сім гуманітарних конвоїв вагою понад 60 тонтри мікроавтобуси, один медичний автобус, 4 електрогенератори, продукти харчування, товари першої необхідності, ліки на суму понад 170 тисяч швейцарських франків. Допомогу від IUF отримали понад 5000 членів Профспілки АПК України.  

Також члени виконкому прийняли екстрені резолюції щодо ситуації в Білорусі та М’янмі, якими засудили тривалі репресії проти народу М'янми, позбавлення громадян демократичних прав, включаючи права на об’єднання в профспілки, страти політичних в'язнів, а також арешти та тюремне ув'язнення профспілкових та інших лідерів громадянського суспільства нелегітимною Державною адміністративною радою (SAC) військової хунти, а також рішення Верховного суду Білорусі щодо ліквідації Білоруського конгресу демократичних профспілок (БКДП) та кількох його організацій, включаючи БНП, членську організацію IUF.