background
На головну сторінку - Новини - Новини АПК

Участь Профспілки АПК України у євроінтеграційних процесах

22 квітня ц.р. в рамках Саміту профспілок України, який проходив у м. Люблін (Польща) відбулася зустріч  членських організацій IUF в Україні з заступником генерального секретаря EFFAT Енріко Сомалія. Профспілку АПК України представляла її голова Світлана Самосуд. Також у цій зустрічі взяли участь представники національних профцентрів Швеції, Франції та координатор IUF Дмитро Степанюк, представники Всеукраїнської профспілки «Захист справедливості». 
На зустрічі обговорювалась поточна ситуація в Україні, діяльність профспілок в умовах війни та основні виклики, які зараз стоять перед профспілковим рухом, а також питання ролі і місця профспілок у євроінтеграційних процесах, ролі соціального діалогу та захисту прав працівників і профспілок як ключового чинника під час цих процесів.
На початку зустрічі Енріко Сомалія дав коротку інформацію про діяльність EFFAT, європейської регіональної організації IUF,  та плани роботи на найближчий час, в тому числі з профспілковими організаціями України. 
У своєму виступі Світлана Самосуд поінформувала колег про сьогоднішній стан справ у Профспілці працівників АПК та підкреслила,  що основними викликами під час війни є  тяжкий стан підприємств, які страждають від постійних обстрілів, заміновані с/г землі, внутрішня та зовнішня міграція членів профспілок, падіння чисельності членства, неможливість проводити профспілкову роботу в багатьох областях України та інше. Також голова Профспілки АПК України проінформувала колег про ті проекти, які незважаючи на війну реалізовуються в Україні. Зокрема, вона розповіла про проект Жіночого комітету профспілки щодо підтримки жінок в умовах війни, про реалізацію проекту з інформування членів профспілки про міну небезпеку, підтримку лідерів та активістів профспілки в найбільш постраждалих регіонах України, про проект IUF щодо підвищення знань членів профспілки з питань охорони праці.   

За підсумками цієї зустрічі прийнято рішення щодо продовження підтримки України і її профспілкових організацій, розпочати роботу щодо активнішого залучення Профспілки АПК України до євроінтеграційних процесів, в тому числі обговорення з профспілковим активом можливості вступу профспілки до EFFAT. Також Світлана Самосуд отримала запрошення взяти участь в черговому конгресі EFFAT, який відбудеться в листопаді 2024 року.