background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Протесні настрої і профспілкові наміри

4 квітня на нараді керівників всеукраїнських профспілок, профоб’єднань Києва та Київської області  обговорено готовність профспілкових організацій до всеукраїнської та територіальних акцій протесту у зв’язку з черговим підвищенням цін на використання газу.

Дії ФПУ у зв’язку з прийняттям НКРЕКП рішення «Про встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу»:

- ФПУ виступила із заявою щодо рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу. (оприлюднена на сайті ФПУ 30.03.2017).

- оперативно направлено звернення до Голови НКРЕКП Вовка Д.В. та Першого віце-прем'єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Міжвідомчої робочої групи з опрацювання пропозицій щодо перегляду цін на природний газ Кубіва С.І. стосовно неприпустимості прийняття подібних рішень без обговорення з соціальними партнерами; вимогою терміново провести розширене засідання Міжвідомчої робочої групи з опрацювання пропозицій щодо перегляду цін на природний газ за участі представників Сторін соціального діалогу зроблено заяву ФПУ з приводу рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу (оприлюднена на сайті ФПУ 30.03.2017).

 Слід зазначити, що прийняте НКРЕКП рішення щодо встановлення тарифів на газ схвилювало не лише експертне та профспілкове середовище, громадськість.

«Без діалогу з людьми такі рішення не приймаються», - прокоментував рішення про запровадження абонплати на газ Президент Петро Порошенко за повідомленням Офіційного Інтернет-представництва Президента України.

 «Дія зазначеної постанови має бути призупинена! Звертаюся до Уряду та НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке б передбачало непідвищення тарифів та розповсюдження субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує», -  зазначив Глава держави.

А Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман 1 квітня ц.р. зробив заяву, в якій повідомив, що:

- підвищення ціни на газ є неприпустимим і не підтримується Урядом;

- за підрахунками КМУ, оплата за газ для кожного українського громадянина збільшиться у середньому від 1,3 до 3 разів (особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках);

- 3 квітня ц.р. Прем’єр-міністр України направить НКРЕКП офіційне звернення з вимогою переглянути рішення щодо введення абонплати за газ для населення.

 Обговорив це актуальне питання, учасники наради наголосили на вимогах, які мають бути виконані, а саме:

- негайного скасування прийнятого НКРЕКП рішення та накладення мораторію на підвищення ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги без проведення належного громадського обговорення та погодження із соціальними партнерами;

- притягнення до відповідальності винних посадових осіб НКРЕКП аж до їх звільнення із займаних посад;

- широкого обговорення національної тарифної політики в Парламенті та Уряді із залученням громадськості, експертів, сторін соціального діалогу.

Було підкреслено, що в разі нехтування цими вимогами, ФПУ разом з іншими профоб’єднаннями і громадськими організаціями рішуче виступить на захист інтересів спілчан, включаючи ініціювання масових акцій протесту.

 Під час наради було також обговорено низку інших актуальних питань: «Про відзначення Дня міжнародної солідарності трудящих – 1 Травня», «Про підсумки та висновки перебування в Києві представників місії глобальних профспілок: Яапа Вінена - заступника Генерального секретаря МКП та Вадима Борисова - секретаря глобальної профспілки IndustriALL».

 Від Профспілки працівників АПК у нараді взяв участь заступник Голови Профспілки Сергій Кондрюк, який наполягав, що для ефективного проведення акцій слід дати чіткі відповіді на наступні питання

1. Які результати виконання вимог попередніх акцій?

2. Чим наступна акція буде більш ефективною ніж попередня?

3. Чи не буде тричі переноситись дата проведення акції?

4. Як не перетворити профспілкову акцію в піар окремого нардепа чи окремої партії?

5. Що буде після акції? Забуття чи знову лише створення бездієвих робочих груп?

 Наразі Профспілка готується до активної участі у пікетуванні НКРЕКП, що має відбутися 10 квітня