background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

СКАРГА – діагностика і реагування

За ініціативи керівництва Спільного представницького органу профспілкових об’єднань профспілок на національному рівні відбулась консультативна нарада з питання скарги Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей та Всеукраїнської профспілки працівників харчової промисловості.

Сутність скарги цих профспілок полягає в тому, що, на їх думку, «блокується» створення СПО профспілок в агропромисловому комплексі для ведення переговорів з укладення ново\ галузевої угоди.

Голова Профспілки працівників АПК Ігор Сопелкін проінформував керівництво СПО об’єднань профспілок на національному рівні, що Профспілка є стороною 6 галузевих угод і що в 2016 році  сторонами двох з цих угод(сільське господарство і харчова промисловість) було  прийнято рішення про пролонгацію їх дії на один рік.

Профспілка працівників АПК чітко дотримуєтеся вимого законодавства України щодо колективних переговорів і приймає свої рішення у відповідності з статутними нормами. Питання щодо створення СПО в сфері АПК неоднократна обговорювалось керівниками Профспілки з партнерськими організаціями, стало предметом ґрунтовної дискусії на двох засіданнях Президії і навіть було винесено в березні цього року на розгляд засідання Центрального комітету(до участі в якому офіційно був запрошені  представники Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей та Всеукраїнської профспілки працівників харчової промисловості).

Відповідно до закону про колективні договори та угоди не раніше ніж за три місяці до закінчення терміну дії угоди можуть початись  переговори з укладання угоди на новий термін. Таким чином в жовтні цього року Профспілка працівників АПК буде ініціювати проведення таких переговорів і, як цього вимагає Закон,  пропонуватиме створення СПО.

Беручі до уваги, що щодо Профспілки працівників АПК зроблено необґрунтовані звинувачення, а скарги направлено не тільки до СПО профоб’єднань на національному рівні, а і до Кабінету Міністрів України, Головою Профспілки АПК Ігорем Сопелкіним поставлено вимога до керівників СПО скликати засідання Спільного представницького органу СПО і публічно розглянути це питання за участі як зацікавлених сторін так і незалежних експертів у сфері колективно-договірних відносин.

Наразі в Профспілці працівників АПК триває робота з напрацювання практичних пропозицій до майбутніх галузевих угод та ефективних інструментів ведення результативних переговорів