background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Майбутнє сфери праці

 

1. Чи здатні ми дати об’єктивну оцінку стану життя українців і відповідність їх праці вимогам МОП?

2. Чи є у соціальних партнерів плани на реально позитивне життя працівників в Україні??

Напевне це були заголовні питання і очікування від круглого столу «Майбутнє сфери праці та 100-річчя Міжнародної організації праці», що відбувся 8 жовтня у Києві.

 В заході взяли участь представники профспілок, роботодавців, органів виконавчої влади, громадських організацій, провідних наукових установ, МОП.

Цікаву, професійну і позитивно-емоційну доповідь зробив завідувач сектором Європи та Центральної Азії Бюро трудящих МОП Сергіус Гловацкас.

У 1999 році Міжнародна організація праці узагальнила ідеї гідної праці у програмі «Гідна праця для всіх».

Ця  Програма складається з чотирьох елементів: зайнятість, права, соціальний захист та соціальний діалог і ґрунтується на переконанні, що всі чотири елементи потрібні для створення якнайкращих умов для соціального розвитку. Саме ці чотири елементи стали невід’ємною частиною Цілей сталого розвитку до 2030 року, схвалених Генеральною асамблеєю ООН у вересні 2015 року. Зокрема, ціль 8.5 передбачає забезпечення повної та продуктивної зайнятості та гідної праці для всіх і рівної оплати за працю рівної цінності.

 ПРОГРАМА ГІДНОЇ ПРАЦІ МОП ДЛЯ УКРАЇНИ на 2016-2019 роки - /гідна_ПРАЦЯ_МОП.pdf

 

 Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував про те, що за результатами нещодавньої оцінки виконання Програми гідної праці МОП для України практично з усіх компонентів гідної праці в Україні склалася плачевна ситуація, яка вимагає термінового вироблення принципово нової державної політики спільно з соціальними партнерами.

Про проблем ринку праці говорили в своїх у виступах

- президент УСПП Анатолій Кінах, 

- голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега,

- генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Мінсоцполітики Юрій Кузовий,

- багаторічний представник МОП в Україні Василь Костриця.

 

Найкращий виступ справжнього профспілкового лідера з питань вирішення зарплатних проблем зробив Василь Андрєєв - голова Профспілки працівників будівництва  і промисловості будівельних матеріалів України. 

 

Від Профспілки працівників агропромислового комплексу України у роботі круглого столу взяв участь заступник Голови профспілки Сергій Кондрюк, який у виступі  вніс пропозиції до підсумкового документу:

- покласти в основу переговорів з укладення нових галузевих угод та Генугоди вимоги Конвенцій і Рекомендацій МОП і запросити представників (фахівців) МОП як медіаторів для виведення цих переговорів з глухого кута, в якому вони знаходяться вже півроку;

- популяризувати документи МОП в українських ЗМІ, проаналізувати сайти ЦОВВ і КМУ на предмет наявності на них інформації про МОП, про Конвенції, висновки експертів, доповіді Уряду з виконання ратифікованих конвенцій та прийняти відповідні рішення щодо регулярності їх оновлення.

Окрім того заступник Голови Профспілки провів консультації з головою Державної служби України з питань праці Романом Чернегою, та керівниками нових деректоратів Мінпраці щодо проблем заробітної плати та вчасної її виплати.

Важливою була дискусія з представником МОП Сергіусом Гловацкісом щодо світових тенденцій зайнятості в сільському господарстві та можливостей проведення в Україні мотівських проектів з реалізації принципів гідної праці в сфері АПК.