background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Заява Координаційної Ради IUF України

 Харків

27 вересня 2021 року

 Заява

 Координаційної Ради IUF України

 

Ми, члени Координаційної Ради IUF України, які представляють близько 5 тисяч працівників харчової і переробної промисловості України, обурені черговими намаганнями влади звузити обсяги трудових прав працівників через прийняття Верховною Радою України в першому читанні законопроєкту №5388 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин».

Також викликають стурбованість інші законопроєкти, що знаходяться в парламенті України - законопроєкт №5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» і розроблений Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України законопроєкт «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі».

Ці законопроєкти викликають серйозне занепокоєння через порушення конституційних прав працівників та несумісність їх положень із міжнародними трудовими стандартами, що було підтверджено за результатами технічного аналізу, який проводили експерти в рамках двох проектів технічного співробітництва МОП: проекту технічного співробітництва «Права у сфері праці: підвищення дотримання Україною основних міжнародних трудових стандартів» та проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової праці в Україні».

Прийняття зазначених законопроєктів може призвести до подальшого зростання безробіття та трудової міграції, легалізації необмеженого диктату роботодавця стосовно працівника, виключення профспілок із правового поля регулювання трудових відносин.

Зважаючи на антисоціальність та антиконституційність вказаних законопроєктів, ми вимагаємо припинити будь-який їх розгляд у Верховній Раді України.

Ми вимагаємо від уряду і парламенту України поважати універсальні міжнародні стандарти праці.

Ми закликаємо наших профспілкових колег з інших галузей промисловості звернутися на місцях до народних депутатів з вимогою не голосувати за ці законопроєкти та не допустити їх ухвалення Верховною Радою України.

Запропонована владою дерегуляція трудових відносин, не має права стати причиною дестабілізації відносин у сфері праці! Будь-які законодавчі зміни з питань праці повинні бути предметом всебічних консультацій з профспілками.