background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Зустріч представників Всеукраїнської акції протесту в Уряді

 

                              Група переговірників, делегована учасниками Всеукраїнської попереджувальної акції  протесту на мітингу біля Будинку уряду 7 жовтня ц.р., яка представляла національні профцентри СПО об’єднань профспілок, всеукраїнські профспілки і територіальні профоб’єднання, провела перемовини в Уряді.

Урядову сторону на них представляли Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Перший віце-прем’єр міністр-Міністр економіки України Олексій Любченко, Міністр соціальної політики України Марина Лазебна та ін. У перемовинах взяли участь представники інших центральних органів виконавчої влади.

Зважаючи на те, що вимоги учасників Всеукраїнської попереджувальної акції  протесту, стосувалися також бізнесу в зустрічі взяли участь голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради, президент УСПП Анатолій Кінах, голова СПО об’єднання організацій роботодавців Дмитро Олійник і представники інших організацій роботодавців.

Співголова НТСЕР, Голова  СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий застеріг владу від перетинання «червоних ліній» при підготовці законопроектів у соціально-трудовій сфері. Переговорники поставили вимогу перед владною стороною зупинити розгляд законопроектів, які грубо порушують трудові права працівників і профспілок. Було запропоновано почати обговорення і пошуки взаємоприйнятних рішень на майданчику НТСЕР.

Учасники зустрічі в Уряді дійшли згоди, що законопроекти з питань трудових відносин, які стосуються безпосередньо прав працівників, мають розроблятися за участю всіх 3-х сторін соціального діалогу до внесення на розгляд у парламент. Сторони під час перемовин підтвердили те, що при підготовці таких нормативно-правових актів будуть враховуватися обов’язкові міжнародні трудові норми, зокрема Конвенції та рекомендації МОП, директиви ЄС з соціально-трудових відносин, інші міжнародні акти, до яких приєдналася Україна, а також положення Конституції України.

Одночасно профспілкова сторона наполягла паралельно з цим розпочати підготовку проекту нового Трудового кодексу як єдиного цілісного акту, яким будуть регулюватися трудові права. Неврегульовані питання гігекономіки, платформенної зайнятості до прийняття Трудового кодексу можна було би врегульовувати за участю всіх трьох сторін соціального діалогу.

Під час перемовин обговорювалися важливі для людей питання зазначені у вимогах профспілок, а саме - створення  продуктивних робочих місць, підвищення заробітної плати до рівня, визначеного Генеральною угодою.

Особливу увагу було приділено фінансовому забезпеченню гарантій виплат для медичних працівників, освітян, виділення дотацій шахтарським колективам та іншим категоріям працівників.

«Наше завдання — знайти спільні вирішення цих питань», — зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Для повного опрацювання та підготовки доручень і необхідних рішень сторони домовилися про створення робочих груп, які мають напрацювати відповідні урядові рішення.

За пропозицію Президії НТСЕР, буде також розглянуте питання створення фахової групи для опрацювання законопроектів з реформування трудових відносин без звуження трудових прав.

У визначений сторонами  двотижневий період у сторін є реальний шанс знайти рішення щодо окреслених проблем та зняти соціальну напругу.

Виходячи з результатів, профспілки будуть визначатися щодо подальших дій. Якщо належного реагування на висунуті вимоги не буде, профспілки перейдуть до іншого етапу проведення Всеукраїнської акції протесту безпосередньо в обласних центрах, містах і трудових колективах.

 Детально: 

https://www.fpsu.org.ua/materialy/21238-zustrich-predstavnikiv-vseukrajinskoji-aktsiji-protestu-v-uryadi.html

 Прес-центр ФПУ