background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Нарада керівників

 

У Будинку профспілок у Києві 19 жовтня відбулася нарада керівників всеукраїнських галузевих профспілок і територіальних профоб’єднань.  

Голова ФПУ Григорій Осовий  проінформував про подальші дії Федерації профспілок України та її членських організацій щодо забезпечення виконання вимог учасників Всеукраїнської попереджувальної акції протесту профспілок, яка проходила 7 жовтня в Києві.

З виступу Голови ФПУ Григорія Осового:

Як відомо результатом реагування на вимоги учасників всеукраїнської акції протесту став протокол зустрічі з Прем’єр-міністром із визначенням конкретних завдань і виконавців, який СПО об’єднань профспілок отримав для подальшої роботи у форматі тристороннього соціального діалогу на площадці Національної  тристоронньої ради  та з виконавцями від Уряду.

Перш за все, з метою пошуку спільного вирішення питань порушених у вимогах профспілок під час протесту низці міністерств главою уряду дані доручення обговорити їх в комітетах Національної тристоронньої соціально-економічної ради і про проведену роботу інформувати Кабмін. Тобто, з основних питань, що торкаються трьох сторін соціального діалогу майданчиком для їх обговорення  і  знаходження компромісної пропозиції та підготовки проектів відповідних рішень визначено НТСЕР.  За підсумками розгляду вони можуть бути делеговані до Кабміну та ВРУ, чи можуть бути  прийняті  у рамках внесення змін до Генеральної угоди чи при підготовці нової Генеральної угоди на  відповідний період.

Щодо проекту Держбюджету. Міністерством фінансів та іншим міністерствам дано доручення під час його доопрацювання до 2 читання провести додаткові консультації  з представниками  профспілок. Отже, якщо законопроект на 2022 рік буде прийнято за основу почнеться його підготовка  до 2 читання з урахуванням пропозицій і висновків комітетів ВР і буде віднайдений день і  можливість, коли  ми проведемо 2 сторонню зустріч з урядовцями по законопроекту. Можливо, за участю представників ВРУ. На цьому ми будемо наполягати.

Що стосується питань цінової політики виробничої сфери діяльності – цін на газ та енергоресурси, окремі доручення дані  профільним міністерствам. По боргам по зарплаті. Дано доручення Мінекономіки прискорити внесення на розгляд Кабміну законопроекту щодо посилення захисту прав працівників на  своєчасну та в повному обсязі виплату зарплати. Робоча група вже провела  засідання по цьому законопроекту і відбувається 2 раунд роботи над цим законопроектом. Його виділено, як окремий на реагування учасників акції. Крім того центральні органи виконавчої влади і державні компанії мають все зробити, щоб до 31.12.21законопроект було погоджено.

По окремим питанням вимог, що стосувалися зарплати освітян та медиків, працівників вугледобувних підприємств, стипендіального фонду. Виділені окремі пункти для реалізації і вони деталізовані уже за підписом  Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра економіки України О. Любченка, як доручення міністерствам для доопрацювання цих окремих питань, які зазначені у вимогах Профспілок медиків, освітян, вугільників, хіміків, таксистів, автомобілістів, працівників лісового господарства, Комісії Ради ФПУ з питань гендерної рівності, профкомів окремих підприємства, Заява Запорізької облпрофради з питань ринку праці, які ми передавали, як доповнення до спільних консолідованих вимог. І звернення спортивного товариства «Україна»  щодо фінансування відповідних програм, зокрема, місцевими органами влади  «Здорова нація». Цей лист був долучений до окремих звернень і заяв  і було доручення надати відповіді як авторам звернення, так і Спільному представницькому органу профспілок.

Голова СПО провів нараду з керівниками національних репрезентативних профоб’єднань і ми визначилися, щодо механізму нашої спільної участі в роботі на площадці Національної тристоронньої соціально-економічної ради. У нас 20 представників від сторони профспілок, які рівно представлені і беруть участь у 4 комітетах НТСЕР. Голові Нацради А. Кінахом ми запропонували внести до проекту порядку денного засідань комітетів, окрім питань про пріоритети діяльності Нацради, підвищення її ефективності і впливу на вирішення економічних  і соціальних питань, розгляд відповідних вимог профспілок. І голова Нацради дав  доручення Секретаріату включити їх до розгляду. Члени Нацради вже отримали графіки проведення засідань відповідних комітетів.

Отже, на даному етапі переговорною командою профспілок з урядовцями  і представниками роботодавців є профспілкова сторона НТСЕР.

Від того наскільки ми зможемо в комітетах, як представники профспілок, переконливо доводити свою позицію щодо забезпечення належного реагування на вимоги учасників всеукраїнської акції протесту залежить і результат, який ми отримаємо.

Тому, наша активність і  обізнаність має бути стовідсотковою. А рішення комітетів  стане підосновою, щоб на наступному етапі президія НТСЕР  їх систематизувала  і звернулась до уряду, ВРУ та інших органів виконавчої влади щодо способу вирішення порушених питань.

Що стосується взаємодії з Верховною Радою України.

Відбулася зустріч з Першим на той час заступником голови ВРУ, нині головою ВРУ Русланом Стефанчуком. Зафіксували за результатами зустрічі, те, що він підтвердив, що діючі пенсійні гарантії, прописані в Конституції стосовно забезпечення прав працівників мають бути обов’язково враховані  в процесі підготовки будь-яких законодавчих ініціатив. Друге. Відносно  європейської моделі соціального діалогу між владою, роботодавцями і профспілками визнається як модель, яка має бути імплементована в процесі роботи ВР України

Третє, що  було зазначено Трудовий кодекс потрібен. Посилання зроблено на законопроект, який було підготовлено Стефанчуком і групою депутатів щодо  дерадінізації і внесення змін до деяких законодавчих актів, де прописано завдання Уряду підготувати проект Трудового кодексу протягом року після прийняття законодавчого акту, який прийнято в першому читанні.

Голова СПО зазначив, що й  на перемовинах у КМУ готовність роботи над ним було підтверджено в рамках тристоронньої робочої групи під егідою НТСЕР.

Подальші кроки, щоб активізувати роботу на площадці ВРУ. Голова СПО за згодою керівників профоб’єднань – 12 жовтня надіслав листа голові парламенту, в якому зазначив, що СПО  об’єднань профспілок вже розпочав  підготовку до запланованих під час зустрічі 7 жовтня, консультацій з керівництвом парламентських фракцій і груп та профільних комітетів та представниками уряду і роботодавців і з метою напрацювання підходів для подальшого реформування системи законодавчих трудових і соціально-економічних відносин.

Під час зустрічі Р. Стефанчук запевнив, що протягом 2-3 тижнів  пропозиції профспілок будуть розглянуті і відбудеться предметна зустріч на площадці ВРУ.

Як позитив слід відзначити, що у порядку денному сесії ВРУ цього тижня законопроектів з трудових відносин, які  стояли попередньо, наразі немає. Це була наша вимога, щоб ВРУ призупинила розгляд цих законопроектів,  щоб провести системний аналіз цього блоку і знайти розумне рішення в  ситуації, що склалася. Сподіваємось, що це відповідна реакція на цю вимогу і до нас дослухалися, але  не факт. Будемо здійснювати постійний моніторинг порядку денного засідань ВРУ і рішень Погоджувальної ради, щоб своєчасно реагувати.

Уряд зреагував предметно на нашу вимогу – не тиснути на Фонди соцстрахування. У ВРУ є 5-ть законопроектів з цих питань. Зараз підготовлено законопроект щодо внесення змін до законодавства з питань соцстрахування, в якому є позитивний момент, щодо збереження паритетності управління фонду соцстрахування. Дещо змінено підходи щодо рівня соцзахисту наших застрахованих осіб, в системі, що стосувалося лікарняних. Передбачалося шкалу змістити, і відсотки сплати по лікарняних і безробіттю дещо зменшити, це теж зараз на цьому етапі в законопроекті відсутнє. Але не все. Залишається відкритим питання залучення коштів соцстраху до держбюджету. І по майну фондів соцстрахування, якщо в одному Фонді від безробіття все, що збудовано чи придбано фондом є державною власністю, то в Фонді соцстрахування воно вважалося власністю Фонду як органу самоврядування, цього  фонду. А в цьому законопроекті прописується,  що це майно є державною власністю. Тому колеги, очікуємо на реакцію ВРУ.

Проте, ми не маємо права заспокоюватися, тому що це лише перші організаційні кроки реагування на вимоги. А людям потрібний конкретний результат по кожній із вимог. Тому нам потрібно підтримувати високий рівень мобілізаційної готовності в трудових колективах, профспілкових організаціях до дій. Вести постійний  діалог з людьми , роз’яснювати цілі, інформувати про хід вирішення владою поставлених вимог.

Джерело: https://www.fpsu.org.ua/256-holovna-novyna/21267-diji-profspilok-pislya-aktsiji-protestu.html

 

Прес-центр ФПУ