background
На головну сторінку - Новини - Новини партнерів

Навчальний семінар Молодіжної ради профспілки працівників АПК України: «Розвиток молодіжного профспілкового руху в умовах воєнного стану. Досвід та перспективи»

 У профспілковому середовищі сьогодні впевнено звучить голос молоді, тому що вона складає більше третини членів профспілок. Очевидно, що ця молодь прагне жити в своїй країні, де немає війни та конфліктів, де можна будувати своє майбутнє без постійного страху та небезпеки. Молоді люди прагнуть освіти та розвитку, щоб мати можливість побудувати успішну кар'єру і стати корисними членами суспільства. Аби підтримати молодих людей, допомогти реалізувати їхній потенціал і повною мірою включити їх у процес відновлення країни та до прийняття рішень на місцевих рівнях, важливо вчасно визначити їхні потреби, запити та становище загалом.

Саме з такою метою, 8-9 грудня 2023 року, за підтримки Профспілки працівників АПК України та Friedrich-Ebert-Stiftung, було проведено навчальний семінар для Молодіжної ради профспілки працівників АПК: «Розвиток молодіжного профспілкового руху в умовах воєнного стану. Досвід та перспективи». У заході прийняли участь члени виконкому МР та студентські профорги, волонтери  і активісти профкому Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

На початку зустрічі молодих спілчан привітала on-line голова профспілки працівників АПК України Світлана САМОСУД, яка коротко розповіла про основні виклики перед профспілками в умовах воєнного стану та гідне забезпечення прав працівників і гарантій діяльності профспілок в Україні, поділилась досвідом роботи по наданню гуманітарної та волонтерської допомоги наших членських оранізацій, а також, наголосила на необхідності посилення молодіжної роботи в первинках. 

Вітання з робочого відрядження у Брюселі передали учасникам зібріння Голова Профспілки будівельників України Василь АНДРЕЄВ та Голова профспілок Хмельницької області Олег СКОВОРОДНІКОВ. Зокрема, розповіли про нові можливості Європейської співпраці між профспілками та про розширення пакету допомоги для України, в якому визначені основні напрямки: соціально-ринкова економіка, соціальне тристороннє партнерство, прийняття рамкового трудового законодавства та законодавства з охорони праці, розбудова ринку праці, трьохсторонні переговори щодо приєднання до ЄС.

Голова Молодіжної ради ФПУ Іванна ХРАПКО, під час вітального слова on-line, наголосила на важливості проведення таких семінарів задля якісного, прогресивного, ефективного та сталого розвитку профспілкового руху і побажала учасникам семінару плідної праці та ефективних напрацювань пропозиції щодо вдосконалення профспілкових форм роботи, їх осучаснення та омолодження. 

Після представлення учасників та постановки цілей навчання, молодіжний семінар продовжила модератор заходу, голова профкому співробітників та студентів ЗВО «ПДУ», Світлана ЛІЩУК, яка ознайомила присутніх із «Основними напрямками діяльності молоді у профспілкових організаціях в період воєнного стану». Пані Світлана розповіла присутнім про особливості трудового законодавства військового часу та його практичні аспекти, освіту під час війни та виклики, з якими зіштовхується студентська молодь, законодавче регулювання діяльності профспілок, а також  анонсувала очікувані позитивні  зміни у законодавстві щодо оплати праці.

Надалі, модератор проєкту, голова Чернігівської обласної організації професійної спілки працівників АПК України, Володимир ВОРОХ ознайомив учасників із «Роллю молоді у Профспілці АПК. Можливості та шляхи реалізації потенціалу в період воєнного стану», а також розповів про основні теорії і практики у пріоритетних напрямках діяльності профспілкової молоді на сучасному етапі, участь молоді у розробці регіональних соціально-економічних програм, особливості комунікації в процесі організації роботи молодіжної ради, міжнародний досвід організації профспілкової волонтерської роботи. 

Робота в групах та презентація проєктів пройшла жваво, енергійно та емоційно. Молоді люди активно дискутували, напрацьовували практичні акценти, обмінювалася досвідом, ділилися різними аспектами волонтерської діяльності та допомоги армії України. За результатами зустрічі розглянули на конкретних прикладах деякі ситуації та відповіли на ряд нагальних питань, сформували загальну резолюцію заходу, розробили подальший план дій та пропозицій, які будуть подані на погодження до Центрального комітету профспілки. 

Наступного дня, під час роботи виконкому Молодіжної ради, у форматі Zoom-конференції, до учасників долучилися ще два спікери, а саме:Голова Профспілки працівників АПК України Світлана САМОСУД, яка, разом із Світланою ЛІЩУК презентувала для спілчан воркшоп з проєктним завданням «Генерація командного духу» та Віталій Копиш – голова ГО «Інститут громадянської освіти та праці», який провів тренінг в режимі світового кафе: «Психологічна підтримка молоді в умовах війни. Фокус на профспілкову молодь». Далі, заступниця голови Молодіжної ради Тетяна ТОМІЛЕЦЬ проінформувала присутніх про діяльність ради та внесла на розгляд колег напрацьований проєкт плану роботи на І півріччя 2024 року. Члени виконкому  разом дійшли згоди, що ще до завершення війни треба планувати та будувати справедливе майбутнє України зараз!

Наостанок, учасники семінару висловили слова вдячності за можливість розвиватися та удосконалюватися, організаторам та партнерам заходу – Центральному комітету профспілки працівників АПК (в особі Світлани САМОСУД) ректорату ЗВО «ПДУ» (в особі ректора, Володимира ІВАНИШИН) за постійну всебічну підтримку та нашим німецьким партнерам, Фонду ім.Фрідріха Еберта в Україні «Friedrich-Ebert-Stiftung» (в особі Марії КУЦЕВОЛ) - за підтримку в реалізації проєкту. 

І, звичайно, ми дякуємо Збройним Силам України за можливість продовжувати навчатися у цей нелегкий час!

 

 

  Інформацію підготувала 

голова профкому ЗВО «ПДУ» Світлана Ліщук