background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Літня профспілкова школа відбулася!

 Літня профспілкова школа відбулася!

З 27 по 31 липня у м.Одесі  молоді профспілкові активісти з  різних куточків України, а також запрошені колеги з Молдови та Білорусі, навчалися у Першій літній профспілковій школі. Організаторами даного заходу стали Громадська організація «Трудові ініціативи» за підтримки Центру Солідарності АФТ-КПП.  Програма вражала своєю оригінальністю та насиченістю подій. Учасники мали нагоду навчатися, обмінюватися досвідом роботи, брати участь в інтерактивних іграх, завданнях, працювати в групах, обговорювати різні профспілкові теми та ділитися історіями успіху. Окрім цього – спробували себе в політичній грі та форум-театрі. Вечори також були проведені з користю: екскурсія,  перегляди тематичного кіно та дискусії.


Старт школі задали такі важливі теми: права людини, трудові права,  соціальна справедливість і профспілки, гідна праця, правові аспекти профспілкової роботи та демократичні профспілки. В процесі опрацювання тем учасники аналізували наявну ситуацію в України, в своїх профорганізаціях, проводили паралелі з сусідніми державами, ділилися досвідом та напрацьовували в групах власні перспективні бачення. Заповнювали символічні «дерева», говорячи про справедливість та несправедливість у житті українського народу. Підводячи підсумки було окреслено роль профспілок у забезпеченні такої бажаної для всіх - соціальної справедливості.


Всі дні школи учасники шукали шляхи подолання кризових явищ зокрема в профспілковому середовищі. Ефективно попрацювали над темами основ економіки та правових аспектів існування профспілок. Окрема сесія профспілкової школи була присвячена  прикладам успішного органайзингу глобальних федерацій профспілок та профспілковій боротьбі на міжнародному рівні. Перед профспілковими активістами, зокрема виступили  представники Міжнародної профспілки працівників харчової, тютюнової промисловості, сільського господарства, ресторанного і готельного обслуговування, громадського харчування та суміжних галузей (IUF) Дмитро Степанюк та Міжнародної Федерації будівельників та деревообробників (BWI) Анна Большева.

Про комунікаційні виміри профспілкової діяльності та  співпрацю з мас-медіа говорила колега з КВПУ Олеся Брязгунова.

У програмі молодіжної профспілкової школи відбулися серії виступів профспілкових лідерів під назвою «Профспілкові  історії успіху». Свою історію успіху створення Профспілкового Клубу «New Vision» та досвідом профспілкової роботи ділилася з колегами Катерина Баришева – голова Київської обласної організації Профспілки працівників АПК.

Було про що розказати й гостям з Молдови – представницям Національної конфедерації профспілок Молдови. Вони презентували діяльність своєї профспілкової вечірньої школи.

Крім того, учасники школи мали можливість попрактикуватися у зйомці мотиваційного відео та проведенні акції протесту.

Ще одна дискусія була присвячена режиму жорсткої економіки, яка сьогодні реалізується в Україні. Програмний директор Центру солідарності в Україні, Молдові та Білоруcі Трістан Масат звернув увагу на те, що нині  як в Україні, так і в Молдові та Білорусі, вводиться режим жорсткої економіки, який є неефективним та антинародним. При цьому він наголосив на тому, що у всьому світі профспілки не визнають необхідність таких дій й не підтримують заходів жорсткої економіки. Чіткими  прикладами він довів аудиторії свою позицію.

 

Величезною несподіваною для учасників стали форум-театр та політична гра. Глядачі у залі спочатку бачили театральні постановочні сценки на профспілкову проблематику, а згодом самі ставали акторами й змінювали хід подій. Таким чином відбувався аналіз проблем профспілкового руху та пошук шляхів їх вирішення.

Окрім вього учасникам школи були запропоновані декілька фільмів та презентація проекту   фотохудожниці Євгенії Білорусець «Перемога переможених. Робота як спротив», присвячена праці шахтарів в зоні АТО.  Ці культурні заходи супроводжувалися активними й тривалими дискусіями. 

Безумовно, поєднання нових знань, вражень та різних методів тренінгової роботи  – це сильний мотиваційний поштовх до нових звершень для кожного учасника. Ми не лише навчалися, ми спілкувалися, ми пробували себе в нових ролях та шукали разом відповіді на важливі питання. Ми багато говорили й ще більше слухали. Нам було настільки цікаво, що навіть ввечері всі учасники продовжували обговорювати робочі питання, нові вміння або дискутували щодо поставлених напередодні тем. Атмосфера школи була надзвичайна!  Наразі хочется побажати всім нам втілювати набуті знання в життя.