background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Ухвалено закон щодо фінансування професійно-технічної освіти

       Закон передбачає, що кошти на підтримку підготовки робітничих кадрів скеровують на оплату поточних витрат ПТУ державної та комунальної власності, які надають послуги з підготовки кваліфікованих кадрів на умовах державного замовлення.

      У разі забезпечення в повному обсязі потреби в поточних витратах на бюджетний період за рахунок зазначеної субвенції та при відсутності простроченої бюджетної заборгованості за захищеними видатками ця субвенція може спрямовуватися на їх капітальні витрати. При цьому така субвенція може спрямовуватися на реалізацію заходів щодо оптимізації мережі ПТУ.

           Законом врегульовуються у 2016 році питання фінансового забезпечення професійно-технічної освіти з урахуванням змін до Бюджетного кодексу України, ухвалених Законом «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» (законопроект за №3831-2). 
Відповідний законопроект зареєстровано за №3830-3.
        Законом у Бюджетному кодексі визначено, зокрема, що:
• видатки на професійно-технічну освіту здійснюються з бюджетів міст обласного значення – обласних центрів/зміни до статті 89 Кодексу/;
• оплата поточних видатків професійно-технічних навчальних закладів в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти здійснюється за рахунок освітньої субвенції /зміни до статті 103-2 Кодексу/;
       Таким чином, фінансування закладів ПТО здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету та з бюджетів міст, що є обласними центрами, а також за рахунок освітньої субвенції та субвенції на підтримку підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах з державного бюджету місцевим бюджетам. 
        Реалізація положень законопроектів дозволить забезпечити ринок праці кваліфікованими кадрами шляхом збереження та розвитку професійно-технічних навчальних закладів, що здійснюватимуть підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів та кваліфікованих робітників, професійне навчання незайнятого населення, працюючих робітників та керівників середньої ланки управління із урахуванням потреб регіонів.