background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Новітні соціально-економічні ризики та дії Профспілки на захист трудових прав спілчан

На поточній сесії Верховної Ради України планується прийняття законів, які суттєво змінять існуючі права та гарантії працівників, пенсіонерів, а також трансформують повноваження профспілок.

Поряд з необхідними змінами в законодавстві високо вірогідним є значне звуження трудових прав і пенсійних гарантій та продовження руйнівного наступу на профспілки – такі протиріччя і виклики закладені в проекти:

- Трудового кодексу

- Пенсійного законодавства

- Медичної реформи

- Окремих законів щодо послаблень роботодавцям за порушення трудового права, адмінпокарань працівників і профактивістів, демотивації укладення колдоговорів, ускладнення здійснення профспілкової діяльності тощо.

Слід мати на увазі, що з порядку денного не знято питання земельної реформи з усіма її підводними рифами і прямими негативами для селян.

 Необхідно додатково взяти до уваги, що в проекті Основних напрямків бюджетної політики на 2018-2020 роки Уряд фактично продовжує політику «дешевої рабсили» і навіть не планує за три роки досягнення споживчої вартості зарплат рівня 2013 року, а також врахувати урядові наміри продовження жорсткої політики підвищення цін і тарифів на життєво необхідні товари та послуги при одночасному фактичному  скороченні житлових субсидій і соціальних пільг.

Фактично продовжується політика руйнація професійно-технічної освіти, значно звужується доступ до середньої освіти сільських дітей та та можливості молоді з села вступити та навчатись у вищих навчальних закладах.

Зазначене вимагає від Профспілки мобілізації всіх сил і ресурсів для солідарної боротьби на захист прав спілчан.

Численні пропозиції щодо мінімізації негативних наслідків трансформацій в трудовій і соціальних сферах Профспілка надавала як ФПУ та СПО профоб’єднань на національному рівні, так і через Мінагрополітики та через народного депутата В.Є. Івченко, з яким Профспілка має угоду про взаємодію.

Найгіршою реакцією на пропозиції Профспілки працівників АПК  була реакція ФПУ, яка фактично або давала запізнілі формальні відповіді, або зовсім ігнорувала ініціативи Профспілки.

З метою актуалізації позиції Профспілки до суспільних трансформацій і формування нового солідарного плану адекватних профспілкових дій у разі прийняття законів з положеннями, що обмежують або погіршують трудові права та можливості профспілкової діяльності по їх захисту, було скликано 5 вересня нараду керівників структурних ланок Профспілки.

За рішенням цієї наради  рекомендовано керівникам структурних ланок Профспілки провести ближчим часом в своїх регіонах засідання колегіальних органів, зібрання профактиву, зустрічі в трудових колективах з тим, щоб сформувати консолідовану позицію і бути готовим до солідарних дій.

Профспілка постійно проявляла солідарність з діями галузевих профспілок, зокрема з металургами, лісниками, медиками.

19 вересня делегація Профспілки взяла участь у Всеукраїнській попереджувальній акції протесту Профспілки працівників охорони здоров’я, що проведена в місті Києві та мала значний резонанс.

Проведена робота надала можливості певних послаблень з боку влади при проведенні пенсійної та трудової реформи, не вдалось поки протягнути через парламент радикальні новації в медичній реформі, прийнято освітянський закон, який в більшому відповідає інтересам освітянської спільноти, вже лунають обіцянки урядовців посилити соціальну складову Державного бюджету.

Проте в цілому ситуація для трудівників і ветеранів залишається вкрай загрозливою через очікування значного стрибка цін на продукти та комунальні послуги, що може ще більше знецінити зарплати і пенсії, а ринок праці може чекати нові потрясіння через «планові» скорочення та масову еміграції працівників за кордон в пошуках належно оплачуваної роботи.

Особливого загострення соціальні і трудові проблеми набувають на селі, а невизначеність із системним реформуванням земельних відносин і відсутність належного соціального діалогу влади із суспільством та профспілками щодо збалансування інтересів при проведенні земельної реформи ще більше поглиблює соціальне протистояння і провокує масові соціальні протести.

 Президія ЦК Профспілки працівників АПК України 28 вересня 2017 року обговорила інформацію заступника Голови Профспілки С.М. Кондрюка «Про новітні соціально-економічні ризики та дії Профспілки працівників АПК України  на захист трудових прав спілчан» та прийняла наступні рішення:

1.    Відзначити, що здійснювана цілеспрямована робота Профспілки має певні результати, проте відсутність системної солідарної позиції і дій ФПУ призводить до продовження владою політики «дешевої рабсили» та цілеспрямованого звуження трудових прав та можливостей здійснення профспілкової діяльності.

2.    Провести протягом жовтня 2017 року  первинних організаціях, структурних ланках Профспілки засідання колегіальних органів, зібрання профактиву, зустрічі в трудових колективах з тим, щоб сформувати консолідовану позицію і бути готовим до солідарних дій. За підсумками рішень керівництву Профспілки сформувати Трудовий ультиматум владі та наказ теперішнім і майбутнім народним обранцям щодо дотримання конституційних трудових прав.

3.    Керівникам структурних ланок профспілки забезпечити максимальне сприяння профорганізаціям у захисті трудових прав, аж до звернень до суду та проведення колективних трудових спорів і організації страйків.

4.    Ініціювати відновлення роботи СПО профоб’єднань профспілок та ФПУ щодо запровадження державної політики формування висококваліфікованих робітничих кадрів і вжиття невідкладних заходів із збереження мережі профтехосвіти та передбачення її належного фінансування в держаних та місцевих бюджетах.

5.    Домагатись від керівництва ФПУ скликання ради ФПУ для оцінки процесів з трудовим, пенсійним законодавством та забезпеченням прав спілчан на доступну медичну допомогу, а також загрозами руйнації колективно договірного регулювання трудових відносин та системи державного і громадського контролю за дотриманням законодавства в сфері праці.

6.    Структурним ланкам Профспілкам регулярно надавати інформацію для сайту Профспілки про виконання цієї постанови