background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

РЕФОРМИ мають не порушувати, а ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ ТРУДОВІ ПРАВА

При реформуванні органів влади і державних інституцій робиться спроба зекономити на працівниках, звузити їх права чи навіть позбавити прямо передбачених Законом гарантій.

Профспілка працівників АПК отримала тривожні сигнали щодо проблем з виплатами працівникам за роботу в шкідливих умовах праці, загрози невчасної виплати зарплат тощо в реформованій Держпродспоживслужбі..

З метою виправлення ситуації з дотриманням трудового законодавства та упередження порушень у майбутньому профспілка звернулася до Голови  Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимира Лапи та Міністерствааграрної політики та продовольства з відповідними листами

Профспілка привернула увагу  на порушення законних прав працівників на належну оплату праці та компенсаційні виплати через правові колізії та неналежне  нормативно-правове регламентування діяльності регіональних державних лабораторій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

1. Назва Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Положення про Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи та Положень про державні лабораторії ветеринарної медицини Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» від 13.03.2017 р. № 120 не відповідає назві  «Положення про регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», яке ним затверджене. Зокрема, відсутні слова «ветеринарної медицини».

У зв’язку із вказаним попросила надати роз’яснення стосовно можливості застосування регіональними державними лабораторіями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів окремих нормативно-правових актів, які стосуються державних установ ветеринарної медицини.

Акцентуємо, що за результатами атестації робочих місць за умовами праці встановлено перелік посад працівників лабораторій, які працюють у шкідливих умовах праці.

На підставі атестації працівникам лабораторій, як співробітникам державної установи ветеринарної медицини, було встановлено пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці (надбавки, скорочений робочий тиждень, додаткові відпустки) згідно з наступними нормативно-правовими актами:

-                Постанова КМУ від 11.12.1998 р. № 1960 Про умови оплати праці працівників підприємств, установ і організацій державної ветеринарної медицини;

-                Постанова КМУ від 21.02.2001 р. № 163 Про затвердження Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня;

-                Постанова КМУ від 17.11.1997 р. № 1290 Про затвердження списків виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці. (Розділ XIV. Сільське та лісове господарства – п.п.20-32).

 

У разі неможливості застосування вищевказаних нормативно-правових актів, Профспілка попросила повідомити на підставі яких нормативно-правових актів лабораторіями мають бути забезпечені права працівників на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці, передбачені ст. 7. Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII.

 

2. Працівники лабораторій, як співробітники державної установи ветеринарної медицини, мали право отримувати надбавку за вислугу років відповідно до Постанови КМУ від 25.07.2007 р. № 972 Про затвердження Порядку встановлення надбавок за вислугу років спеціалістам державних установ ветеринарної медицини.

Профспілка попросила  проінформувати якими зараз нормативно-правовими актами мають користуватись лабораторії для встановлення та виплати надбавки за вислугу років.

 

 3. Через не затвердження кошторису по спеціальному фонду за КПКВ 288030 та відсутні коштів на сплату комунальних послуг, податкові зобов’язання по ПДВ  постала  загроза виникнення податкового боргу та сплати штрафів, а також унеможливлюється виплата за січень заробітної плати в  установлені законом терміни та обсягах.

Профспілка попросила проінформувати, які заходи вживаються для забезпечення вчасної та повної оплати праці за січень та в наступному для вищеназваних категорій працівників.

 

4. Також зазначимо, що відповідно до Положення «Про державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку», затвердженого Наказом Державного департаменту ветеринарної медицини №16 від 15.04.2002 р. - Лабораторія (ВСЕ) є структурним підрозділом районної (міської) державної лабораторії ветеринарної медицини, в разі її відсутності - іншої державної установи ветеринарної медицини. Вказане положення дає підстави співробітникам лабораторій ВСЕ на ринках, що вони є співробітниками державної установи ветеринарної медицини. Окрім цього, зазначене положення суперечить «Положенню про регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», згідно якого регіональні лабораторії Держпродспоживслужби України можуть мати у своєму складі лабораторій ВСЕ на ринках.

Окрім цього, формування тарифів на послуги Лабораторії здійснюється з використанням «Порядку формування тарифів на ветеринарні послуги, що надаються державними установами ветеринарної медицини», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 2009 р. №1167.

Профспілка попросила надати роз’яснення стосовно законності застосування лабораторією вищевказаних нормативно-правових актів. В разі неможливості їх застосування просимо Вас ініціювати внесення змін до законодавства, якими б регулювалась діяльність державних установ Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 

Профспілка сподівається на  надання оперативної відповіді для упередження колективно-трудових конфліктів та судових позовів.