background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

ГАЛУЗЕВА УГОДА - якою вона має бути?

Вперше в історії колективно-договірних відносин в харчовій і переробній промисловості утворено Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських профспілок в галузі харчової та переробної промисловості.

Угоду про утворення Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських профспілок в галузі харчової та переробної промисловості підписали Профспілка працівників агропромислового комплексу України, Всеукраїнська профспілка працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей і Всеукраїнська профспілка харчової та переробної промисловості.

На першому засіданні Спільного представницького органу обрано головою СПО Ігоря СОПЕЛКІНА – Голову Профспілки працівників АПК.

Окрім того СПО визначено склад Робочої комісії з підготовки проекту нової Галузевої угоди в галузі харчової та переробної промисловості, обрано заступника Голови профспілки Сергія КОНДРЮКА керівником Робочої комісії.

Члени СПО визнали доцільним взяти в основу роботи над проектом угоди актуалізований текст діючої Галузевої угоди між Міністерством аграрної політики та продовольства України, Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців «Федерація роботодавців агропромислового комплексу та продовольства України»  і Професійною спілкою працівників агропромислового комплексу України в  харчовій та переробній промисловості.

Наразі Робочою комісією здійснено збір пропозицій до проекту Галузевої угоди та  рекомендовано винести цей проект з пропозиціями для широкої профспілкової дискусії.

В ході роботи СПО та Робочої комісії визначено три найбільш проблемні питання:

-         необхідність суттєвого розширення кола учасників переговорів  і підписантів Галузевої угоди сторони роботодавців, які є виробниками продуктів в кондитерській, олійно-жировій, крахмалепатоковій, харчоконцентратній, молочній та інших галузях харчової промисловості;

-         потреба сформувати консолідовану профспілкову позицію щодо економічно і соціально збалансованих пропозицій розмірів тарифу першого розряду та темпів зростання середньої зарплати

-         необхідність визначитись щодо особливого порядку поширення норм угоди та колдоговорів на членів профспілок.

На динаміку роботи над проектом нової Галузевої угоди суттєво впливає загострення переговорного процесу над проектом нової Генеральної угоди та тривале не призначення Міністра  аграрної політики та продовольства України.

Із головних негативних факторів, що мають бути враховані при переговорах – це очікування запровадження чергового підвищення тарифів на газ та інші енергоносії, а відтак зростання вартості комунальних платежів та цін на інші життєво необхідні послуги та товари.

Детальне обговорення ходу підготовки профспілкового проекту Галузевої угоди в сфері харчової та переробної промисловості відбудеться 27 березня на засіданні Президії ЦК Профспілки.

 

Будемо вдячні за долучення  до обговорення піднятих питань та за надання Вами пропозиції до проекту Галузевої угоди, які просимо надсилати на електронну адресу apk555smk@gmail.com

Для зручності опрацювання просимо їх вносити ЧЕРВОНИМ кольором у відповідну колонку в таблиці файлу - ГАЛУЗЕВА_Угода_проект.doc