background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Генсек IUF Сью Лонглі звернулась до датських інвесторів щодо забезпечення профспілкових прав на українських підприємствах

13 березня 2018 року, члени профспілки свинокомплексу ТОВ «Галичина-Захід» (Львівська область) передали керівництву компанії колективне звернення, яке підписали майже 60 працівників. У ньому вони вимагали негайно поновити на роботі голову профкому Віталія Малишкіна та налагодити конструктивний діалог з первинною профспілковою організацією.

    ТОВ «Галичина-Захід» - сільськогосподарське підприємство, створене в 2006 році на гроші датських інвесторів: «Зитомір Холдинг A/С», Інвестиційного фонду для Центральної та Східної Європи (створений на основі парламентського акту, й фінансується здебільшого урядом Данії) і Північної екологічної фінансової корпорації. «Галичина-Захід» є одним з ініціаторів і засновників Асоціації свинарів України.

   Профспілка і колектив домагаються відновлення Віталія МАЛИШКІНА на роботі, повного визнання організації працівників, якнайшвидшого закінчення колективних переговорів та підписання колективного договору, а також беззаперечного дотримання на підприємстві законодавства України.

     Незважаючи на тиск, члени профспілки не мають наміру здаватися і продовжують боротьбу в суді та шляхом широкої профспілкової солідарності. У цьому їх підтримують Профспілка працівників АПК України та Міжнародна спілка харчовиків IUF.

Наразі триває судовий процес щодо поновлення профспілкового лідера на роботі.

Окрім того  Генеральний секретар IUF Сью Лонглі звернулась до датських інвесторів пана Мунка та пана Гундсерена щодо ситуації на "Галичина-Захід".

В листі звернуто увагу на серйозні порушення прав людини та профспілок з боку керівництва ТОВ "Галичина-Захід".

Порушення полягають в невиправданому звільненні з посади голови профспілкової організації Віталія Малишкіна та у відмові Компанії вести добросовісні переговори з профспілкою з метою укладення колективного договору.

Генеральний секретар IUF розглядає це як дію дискримінації та спробу загрози правам робітників, які вільно висловили свою волю приєднатися до профспілки.

 Сью Лонглі акцентувала, що відповідно до національного законодавства виборний профспілковий лідер не може бути звільнений без письмової згоди місцевої або регіональної організації профспілки. З профспілкою вчасно не проконсультувались; врешті-решт, компанія відправила запізнілий запит про звільнення в Львівський обком профспілки АПК.

У своїй відповіді Львівський обком профспілки АПК зазначив, що роботодавець повинен провести належні консультації з профспілкою, перш ніж прийняти офіційне рішення, а не після нього. Профспілка просила повернути пана Малишкіна на роботу.

Лідерка IUF підкреслила -  антипрофспілкові дії компанії є грубими порушеннями конвенцій МОП 87 про свободу об'єднань та 98 про колективні переговори. Права працівників вільно формувати профспілки, обирати представників за їх вибором та брати участь у колективних переговорах з роботодавцями визнаються основними правами людини в міжнародних договорах про права людини, включаючи Загальну декларацію прав людини.

IUF закликала Zythomir Holding A / S використовувати свої добрі послуги, щоб керівництво ТОВ "Галичина-Захід" негайно та беззастережно:

1. Відновили Віталія Малишкіна на посаді в транспортному відділенні компанії.

2. Взяло участь у добросовісних переговорах з профспілкою з метою укладення колективного договору для всіх категорій працівників, представлених профспілкою.

Генеральний секретар IUF сподівається на позитивну, а тим часом  буде продовжувати уважно стежити за ситуацією в Україні.