background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Горизонтальна координація та шляхи боротьби за права працівників.

 

20-21 червня ц.р. відбулося чергове зсідання Координаційної  ради первинних профспілкових організацій харчового сектору IUF в Україні.

На засіданні  було розглянуто  стан  та проблеми працівників харчової та переробної галузей.

У своїх виступах учасники зустрічі висловили серйозне занепокоєння стрімким погіршенням положення працівників сектору: скорочення робочих місць, зниження їхніх доходів та введення власниками і роботодавцями нових негативних практик, які позбавляють працівників надії на покращення ситуації. Такі тенденції характерні для всіх підприємств харчової та суміжних галузей, включаючи ТНК, де індексація зарплати не проводилась взагалі.   Лише у 2018 році  підвищення відбулося у середньому на 12%  майже на усіх підприємствах, при інфляції за минулий рік  у 13,7%. Тобто роботодавці, декларуючи таке підвищення,  не спромоглися навіть збільшити його на показник інфляції.

Відсутність надії спонукає працівників шукати можливість заробітку у інших країнах, що призводить до масового відїзду робочої сили за кордон, відтоку кваліфікованих кадрів із підприємств. Це демотивує решту працівників та послаблює можливості профспілкових організацій у боротьбі за права працівників та мотивації профспілкового членства.

Профспілкові організації, які увійшли до  складу Координаційної ради IUF в Україні, не погоджуються із таким станом справ та  вважають заробітну плату та зростання доходу працівників основною умовою економічного зростання держави. Тому вони готові продовжувати боротьбу за права працівників, гарантовані Конституцією та законодавством про працю в Україні і виступають проти приватизації державних підприємств галузі, проти порушення в Україні прав профспілок, про що говориться в підсумковому документі зустрічі та Резолюції (додаються).

Нагадаємо, що Координаційна рада IUF в Україні, створена у листопаді 2016 року у . Харкові з метою горизонтальної координації роботи первинних профспілкових  організацій у харчовій, переробній та суміжних галузях, об’єднує майже 3500 членів профспілки у 7-ми первинках. Учасники зустрічі  радо вітали нових членів – представника  первинки  ПАТ «Біомедскло», яка  стала восьмою  організацією у складі КР,  та відзначили  важливість розширення членства.

Зустріч була проведена за підтримки первинної профспілкової організації «Лакталіс-Миколаїв» та завершилась відвіданням підприємства, яке є  флагманом української молочної промисловості, де учасники ознайомились з технологічними процесами та практикою трудових відносин на підприємстві.  Учасники відмітили значне використання  запозиченої праці.

У роботі Координаційної ради взяли участь координатори  IUF  Кірілл Букетов та Дмитро Степанюк, заступник Голови Профспілки Світлана Самосуд і голова Миколаївської обласної організації профспілки працівників АПК Антон Яковлєв.