background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Підсумки засідань у Женеві

  

           

            В період з 01 до 04 квітня цього року в м. Женева відбулося засідання Жіночого комітету, Молодіжного,Адміністративного та Виконавчого комітетів Міжнародної спілки працівників харчової і тютюнової промисловості, сільського господарства, ресторанного і готельного обслуговування, громадського харчування і суміжних галузей   (IUF) .

          У засіданні Жіночого  та Виконавчого комітетів  IUF приймала участь і виступила голова Жіночого комітету профспілки працівників агропромислового комплексу України Надія Бурлака.

         Міжнародний Жіночий комітет розглядав важливі питання для працюючих жінок, визначені в Програмі дій IUF за рівноправ’я. Це, в основному, питання  пов’язані з гендерним насиллям з конкретними прикладами по регіонах світу, з наступом на права жінок ,переслідуванням профспілкових активісток,охорони праці, інше.

         За час від попередньої зустрічі, Міжнародний жіночий комітет IUF в регіонах світу продовжив роботу по розширенню сітки жіночих об’єднань,розвитку відносин з транснаціональними компаніями, протидії насильству і просуванню проекту Конвенції МОП з цього приводу.

       На засіданні були заслухані звіти Жіночих комітетів регіонів світу, серед яких і Профспілки працівників АПК України. Наш звіт був підкріплений конкретними фактами дискримінації жінок в трудових відносинах в галузях агропромислового комплексу, роботі по впровадженню гендерної рівності в трудових відносинах, охороні праці і здоров’я , освітнім проектам та організаційному розвитку.

       Міжнародний Жіночий комітет IUF провів суттєві переговори з крупними транснаціональними компаніями “ Unilever” , “Sodexo”і ” PepsiCo”про підписання угод між членськими організаціями на місцях і менеджментом компаній по захисту рівноправ’я. Зокрема, в ” PepsiCo” відбулося опитування членських організацій для виявлення основних проблем і отримання більш широкої інформації з цієї теми. Результати опитування будуть обговорюватися під час чергової зустрічі з менеджментом компанії.

       8 березня 2019 року пройшли масові солідарні кампанії за мир і рівноправ’я в Африці, Латинській Америці, Аргентині, Європі, Тихоокеанському регіоні. Під час цих заходів обговорювалися проблеми жінок світу, їх вагомий вклад в економіку держав. Жінки рішуче виступили за те, що необхідно відходити від політкоректної позиції , треба бути більш активнішими і рішучими в боротьбі за права та рівні можливості у цьому світі.

      В червні 2019 року відбудеться чергова Міжнародна конференція праці, на розгляд конференції будуть запропоновані тексти проекту Конвенції 190 і Рекомендацій по припиненню насильства і домагань в сфері праці, за які успішно боролися IUF і її членські організації. Обговорювались також питання про хід ратифікації державами Конвенції МОТ № 189 для домашніх працівників, представництва жінок в керівних органах IUF , галузевих секторах і регіональних комітетах, питання гендерного аналізу проблем охорони праці жінок. Значна увага була надана розробці і розповсюдженню нової версії Посібника по гендерному рівноправ’ю на допомогу членським організаціям IUF.

       Звіт Жіночого комітету  схвалений виконкомом IUF з впевненістю у тому, що 2019 рік стане історичним , бо ми доб’ємося прийняття Конвенції  МОП № 190 по протидії насиллю.

       Засідання виконкому проходило впродовж двох днів і  мало досить об’ємну і напружену повістку дня. Це звіти регіонів, секторальна робота галузевих груп, новини ТНК, обговорення проектної діяльності IUF, відносини з іншими організаціями – МОП, ФАО, КВПБ ( комітетом всесвітньої продовольчої безпеки),ООН, РПЛ ( рада з прав людини), іншими, членство та фінансова робота і затвердження попереднього розкладу зустрічей керівних органів IUF на 2019-2022 роки. Надзвичайно цікавою була дискусія з питань боротьби проти націоналізму і правого популізму.

       Прийняті заяви і резолюції в підтримку профспілкових працівників і проти репресій в Китаї,в підтримку демократичного руху в Алжирі, інші.