background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Засідання круглого столу

               До Дня охорони праці 23 квітня 2019 року відбулося засідання круглого столу на тему: «Стійкість до протимікробних препаратів (AMR): ризики на робочих місцях». Організаторами були  Профспілка працівників АПК України та ГС «Союз українського селянства».

   До участі долучилися представники Державної служби праці України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національної академії аграрних наук України, Національного університету біоресурсів і природокористування, Української сторони Платформи громадянського суспільства  «Україна - ЄС», обласних організацій Профспілки працівників АПК.

 

    Метою заходу було обговорення питань щодо:

-  права кожної людини на доступне та безпечне харчування;

-  виявлення ризиків потрапляння в організм працівників тваринництва та ветеринарної медицини мікроорганізмів – збудників інфекційних захворювань, стійких до антимікробних препаратів, у тому числі антибіотиків;

-  розробки способів захисту працівників ветеринарної медицини, тваринництва та всього продовольчого ланцюжка від зараження стійкими до протимікробних засобів мікроорганізмами;

-  протидії використанню антибіотиків і антибіотикорезистентних мікроорганізмів при вирощуванні худоби і птиці;

-  визначення можливих способів захисту пересічних громадян з боку держави щодо упередження  ризиків зараження протимікробними препаратами та охорони здоров’я.

 

З презентаціями виступили:

Ничик Сергій Анатолійович – член-кореспондент НААН, доктор ветеринарних наук,  директор Інституту ветмедицини НААН України на тему «Антибіотикорезистентність мікроорганізмів – глобальна проблема та шляхи її подолання».

   Арафєв Василь Львович – Завідувач лабораторії молекулярної діагностики ННЦ, кандидат ветеринарних наук  ННЦ Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини (м. Харків)  на тему: «Резистентність енергобактерій – сучасний стан проблеми»

 Гаркавенко Тетяна Олександрівна – заступник директора з наукового забезпечення керівництва випробувальним центром ДНДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи на тему «Антибіотикорезистентність збудників зоонозів та коменсальних бактерій у тварин в Україні. Європейський та національний підхід»

Харчук Людмила Володимирівна -  начальник відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Держпраці України на тему «Умови праці працівників у сільському господарстві. Організація медичних оглядів працівників сільського господарства, професійні захворювання».

 

Якубчак Ольга Миколаївна – завідувачка кафедри ветеринарно-санітарної експертизи, доктор ветеринарних наук, професор НУБіП на тему: «Регулятивні заходи ЄС у сфері захисту прав споживачів та безпечності харчових продуктів»

 

Шевченко Лариса Василівна – професор кафедри гігієни тварин та санітарії ім. проф. А.К. Скороходька, доктор ветеринарних наук професор НУБіП на тему: «Небезпечні наслідки застосування антибіотиків у птахівництві».

 

Сілонова Наталія Борисівна – доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукцію АПК НУБіП, кандидат біологічних наук на тему: «Протимікробні препарати в системі управління безпечністю харчових продуктів».

 

Косенко Юрій Миколайович – заступник директора ДНДКІ ветпрепаратів і кормових добавок, Національний координатор світової організації охорони тварин по ветеринарним препаратам на тему: «Нормативно-правові акти щодо стійкості мікроорганізмів до протимікробних  препаратів».

 Щербина Сергій Володимирович – експерт Української сторони Платформи громадянського суспільства «Україна - ЄС», кандидат сільськогосподарських наук на тему: «Забезпечення продовольчої безпеки в Україні у контексті Цілей сталого розвитку».

     Учасники круглого столу були одностайні у тому, що існує серйозна загроза життю і здоров’ю не лише працівників сільського господарського та всього продовольчого ланцюжка, а й пресічним громадянам нашої країни.

 

    Тому була прийнята Резолюція, у якій однією важливих вимог є звернення до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин верховної Ради України, щодо проведення комітетських і парламентських слухань із залученням фахівців, громадських організацій і профспілок.