background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

"Там, де людину не поважають, праця не може бути гідною, а без гідної праці немає соціальної справедливості"

       На 108-ій сесії Міжнародної конференції праці прийнята нова міжнародна правова норма - конвенція і відповідна рекомендація, яка направлена проти насильства і домагань в сфері праці. В конвенції визнається, що насильство і домагання в сфері праці «можуть кваліфікуватися як порушення прав людини або зловживання ними … є загрозою для рівності можливостей, недопустимі і несумісні з гідною працею».  Документ визначає «насильство і домагання» як поведінку, дії або загрози дій, «ціль, результат або можливий результат яких – спричинення фізичної, психологічної, сексуальної чи економічної шкоди». «Нові норми визнають за кожним право знаходитися в сфері праці, вільній від насильства і домагань».

      В цьому історичному документі є краплинка праці і нашої Профспілки, яка у складі  Міжнародного профспілкового об’єднанням IUF, на начальних тренінгах,  аналітичною роботою , шляхом анкетування і формування кейсу негативних фактів прояву насильства і домагань в трудових відносинах напрацьовувала текст цих документів.

       Підтвердженням цьому є те, що  19-20  червня 2019 року  в м. Харків відбувся черговий семінар для голів профкомів, райкомів і керівників членських організацій Профспілки східного регіону України на тему: «Трудові відносини без насилля. Право на свободу обєднання,достойну зарплату,безпечні виробничі умови – як необхідний елемент гідної праці і життя ».

       Це четвертий семінар протидії насиллю, який проводить Жіночий комітет Профспілки у співпраці з шведською профспілкою «Коммунал» і Міжнародним профспілковим об’єднанням IUF. Учасниками семінару були профспілкові активісти з різних областей України - Харківської, Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської,Чернігівської, Донецької і Луганської областей , а також голова ЦК профспілки працівників АПК України  Світлана Самосуд, координатор Міжнародного профспілкового об’єднання IUF Дмитро Степанюк. У перший день семінару тренінг з питань ВІЛ та СНІД проводила кваліфікований психолог Міжнародної організації праці Ксенія Лепеха.

       Впродовж 2- х днів слухачі мали змогу оцінити до і після навчання рівень своєї інформованості щодо питань тренінгу. Вивчити ситуацію з ВІЛ та СНІД в Україні та світі, дізнатися про шляхи передачі ВІЛ, особисту та пост-контактну профілактику, аспекти уразливості для жінок і чоловіків, гендерні стереотипи і насильство, як фактори ризику ВІЛ-інфікування та розвитку СНІД. Розглянули такі важливі питання як процедура, принципи і значення добровільного консультування і тестування та підвищення мотивації та доступ до нього працівників.

      Важливо відзначити, що тема насилля також зацікавила багатьох профспілкових працівників. Гендерне насилля - найбільш розповсюджене порушення прав людини. Впродовж двох навчальних днів учасники семінару мали можливість усвідомити масштаби цього ганебного явища , вивчити психологію гендерного насильства, поміркувати – що можна змінити, чому тема насильства – це профспілкова тема і що можуть зробити профспілки.

      Завдяки модераторам учасники навчання здобули знання і впевненість в тому, що жити без страху – вдома, на роботі, на вулиці, в суспільстві, в країні не можна без усвідомлення проблеми насильства і вміння протидіяти йому. І що мовчати не можна, треба говорити!

       У час, вільний від занять (хоча його було явно недостатньо), обговорювалися інші профспілкові теми - оргробота, веденню переговорів та укладанню колективних договорів, питання охорони праці, інше.

      Обмін досвідом, нове бачення профспілкової роботи, тепла дружня атмосфера, яка панувала під час семінару  – запорука майбутніх солідарних дій і розвитку Профспілки.

                                                  

       Надія Бурлака, голова Жіночого комітету Профспілки.