background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Збори голів первинних профспілкових організацій Профспілки працівників АПК України

 

4-5 листопада ц.р. у Києві відбулися збори голів первинних профспілкових організацій Профспілки працівників АПК. Тема зборів – «Глобальні зміни клімату, міграція та зайнятість. Інші виклики та завдання Профспілки у забезпеченні фундаментальних прав працівників галузі».

На збори були запрошені представники центральних органів виконавчої влади, громадських об'єднань і організацій,  наукові працівники та фахівці, а саме:  

Григорій ОСОВИЙ – Голова Федерації профспілок України

Геннадій НОВІКОВ  – голова Агросоюзу

Микола СТРИЖАК – голова Асоціації фермерів і приватних землевласників

Наталя КЛЮЧНИК  -   виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація сільських, селищних рад та об’єднаних громад України»

Тіруї  НАЗАРЕТЯН - координатор  IUF по сільському господарству.

Дмитро СТЕПАНЮК – координатор  ІUF.

Олександр МЕНДУСЬ – Голова Фізкультурно-спортивного товариства «Колос»

Олег БОРИСОВ – експерт з міграційних процесів Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України

Марина ТАРАСОВА – представник Мінекономіки

Людмила ДІДУРИК – адвокат Профспілки працівників АПК

З привітальним словом на відкритті зборів виступила голова Профспілки працівників АПК Світлана Самосуд.

Презентацію «Глобальні зміни клімату: загрози та виклики для працівників сільського господарства, харчової та переробної промисловості» зробили координатор  IUF   Тіруї Назаретян та представник Мінекономіки Марина Тарасова.

З презентацією «Трудова міграція в секторальному розрізі та сільському господарстві. Відкриття ринку землі та наслідки для працівників» виступили експерт з міграційних процесів, представник Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Олег Борисов, Голова Агросоюзу України Геннадій Новіков та голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Микола Стрижак.

Цікава дискусія відбулася під час обговорення питання щодо проекту Трудового кодексу України. Про позицію профспілок з цього питання,  їх дії та завдання проінформував присутніх Голова  Федерації профспілок України Григорій Осовий.

Виконавчий директор  Всеукраїнської організації органів місцевого самоврядування «Асоціація сільських, селищних рад та об’єднаних громад України»  Наталя  Ключник розказала присутнім, як створюються робочі місця в ОТГ, зокрема в презентації «Зайнятість населення у сільській місцевості. Можливі шляхи вирішення. Робота Профспілки працівників АПК України щодо створення робочих місць».

        Говорячи сьогодні про зайнятість ми не можемо не говорити про втрату робочих місць внаслідок приватизації ДП «Укрспирт» - висловив свою позицію голова первинної профспілкової   організації ДП «Укрспирт» Віталій Сосницький та звернувся до учасників зборів з проханням підтримати їх вимоги та направити листа Президенту України щодо прискореної приватизації спиртової галузі.

        Голова Молодіжної ради  ФПУ та Профспілки працівників АПК, голова Чернігівської обласної організації профспілки працівників АПК Володимир Ворох висловив свою позицію з питання зайнятості молоді. Сьогодні як ніколи  - це питання актуальне і потрібно находити різні шляхи для їх працевлаштування.

Інформацію про членство Профспілки працівників АПК України в  Міжнародної профспілці працівників харчової промисловості (IUF) доніс  учасникам зборів Дмитро Степанюк.

В секційних групах обговорено тему: «Виклики та завдання Профспілки у забезпеченні фундаментальних прав працівників галузі». Перед групами виступили керівник департаменту правового захисту ФПУ Дмитро Лях та адвокат Профспілки Людмила Дідурик.

Учасники зборів також ухвалили тексти відповідних звернень до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету міністрів України з проханням утриматися від поквапливого рішення щодо запровадження ринку землі.

Також учасниками зборів було підтримано звернення ППО ДП «Укрспирт» з питання прискореної та невиваженої приватизації чи демонополізації спиртової галузі та прийнято рішення направити листа до Президента України.

З турботою про кожного найманого працівника через загрозу внесення ліберальних змін до трудового законодавства учасники зборів звернулися із заявою до Президента України не розглядати на ВРУ проект ліберального Трудового кодексу.