background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Засідання Керівного стратегічного комітету IUF

 

21 березня 2022 року відбулося екстрене засідання Керівного стратегічного комітету IUF. Одним з головних питань засідання було обговорення ситуації в Україні після військового вторгнення Росії. Від України на даному засіданні виступали Голова Профспілки працівників АПК України Світлана Самосуд (виступ додається) та Дмитро Степанюк, координатор IUF в Східній Європі та Центральній Азії.

Членів комітету було поінформовано про поточну ситуацію в Україні, становище працівників і членів профспілки, діяльність профспілкових органів в період воєнного стану.

Перед проведенням засідання комітету представники профспілки та члени Координаційної Рали IUF України прийняли та направили Секретаріату IUF ряд звернень, прийнятих в Україні з початку війни. Це стосується засудження війни з боку Росії, вимог щодо завершення війни та виведення військ з території України, звернення до міжнародних профспілкових партнерів стосовно тиску на ТНК, які продовжують працювати в Росії, з метою призупинення їх діяльності. Також Профспілка АПК України стала ініціатором процесу виключення Профспілки АПК Росії, яка підтримала війну в Україні, зі складу IUF.

За підсумками обговорення вищезазначених питань, комітетом одноголосно були прийняті наступні рішення:

1) Секретаріат IUF розпочинає передбачений статутом процес припинення діяльності Профспілки АПК Росії у складі IUF та виносить це питання на засідання Виконавчого комітету IUF, який відбудеться 11 травня 2022 року, для прийняття остаточного рішення щодо виключення Профспілки АПК Росії зі складу IUF;

2) Секретаріат інформує Міжнародну конфедерацію профспілок про своє рішення щодо виключення Федерації незалежних профспілок Росії зі складу  Міжнародної конфедерації профспілок;

3) IUF підтримує вимоги України стосовно припинення діяльності та виходу ТНК із Росії;

4) Членські організації IUF в Україні негайно звільняються від сплати членських внесків до IUF.

Довідкова інформація: Керівний стратегічний комітет складається з Президента, Генерального Секретаря та восьми Віце-президентів. Комітет надає Секретаріату IUF рекомендації, вказівки та здійснює контроль за його діяльністю особливо у стратегічних, адміністративних та фінансових питаннях та надає допомогу Генеральному секретареві в керівництві Секретаріатом. Керівний стратегічний комітет повноважний розробляти політику та розбиратися з надзвичайними ситуаціями у період між засіданнями Виконавчого комітету.

 

Виступ Голови Профспілки працівників АПК України Світлани Самосуд

Дорогі сестри і брати!

Вдячна Стратегічному комітетові IUF за можливість донести до вас гнів, біль, відчай і волю до перемоги, яку відчуває кожен українець у ці страшні 25 днів війни, розв‘язаної Росією. Путінські вбивці зомбували власний народ і вирішили покласти край існуванню демократії в Україні, прикриваючись великою місією «спасіння» української нації від націоналістів. Через маразматичні бредні верхівки Кремля порушений мирний спокій у моїй країні, - під авіаударами гинуть і калічаться люди, знищуються міста, руйнується економіка та інфраструктура.

У цій кровавій битві вже загинуло понад 110 дітей і більше 100  поранені. Лише в заблокованому ворогом Маріуполі за попередніми даними вбито до 3-х тисяч нічим не винних мирних жителів , безліч поранених, до яких, із-за блокади, неможливо доставити гуманітарну допомогу! Уже зруйновано і пошкоджено тисячі житлових приміщень, сотні пологових будинків, шкіл, дитячих садків та інших соціальних об'єктів цивільної інфраструктури. Значно постраждали  великі обласні центри Київ, Харків, Чернігів, Суми. Постійно обстрілюються, в тому числі, із застосуванням забороненого озброєння, практично всі великі міста України. Російська агресія викликала міграційну кризу: за даними ООН, станом на 20 березня Україну залишило понад 3 мільйони біженців .

Внаслідок вторгнення в Україну  закриті та зруйновані сотні підприємств секторів IUF, війна спричинила втрату десятків тисяч робочих місць та найстрашніше – війна забирає життя  наших членів профспілки. Її наслідки можуть значно вплинути на перебіг посівної кампанії, а отже, і на продовольчу безпеку не лише в Україні, а й у всьому світі. Працівники підприємств харчової промисловості і торгівлі, які працюють над забезпеченням продуктами харчування армії та населення  постійно піддаються ризику бути пораненими чи вбитими.

  

Шановні колеги, вдумайтеся , у 21 столітті практично в центрі Європи йде жорстока війна, зароджується неофашистська російська держава, з хворими амбіціями заволодіти світом і принести тоталітарний режим в цивілізоване суспільство!  Члени нашої профспілки  обурені тим, що Профспілка АПК РФ формально приєдналася до цієї позиції, розмістивши на своєму сайті заяву ФНПР та іншу військову інформацію. Тим самим Профспілка АПК РФ стала співучасником війни, чим порушила основоположні принципи демократичного профспілкового руху та довела, що вона не є незалежною від держави організацією. У зв'язку з цим ми пропонуємо розпочати процес виключення Профспілки АПК РФ із IUF, а також підтримати виключення ФНПР із МКП.

Шановні колеги, ми глибоко вдячні всім демократичним профспілкам світу за солідарну підтримку українського народу у цій кривавій війні! Ми вітаємо рішення цілого ряду ТНК у секторі виробництва напоїв та продуктів харчування щодо припинення своєї діяльності або низки операцій на території Росії. Ухвалюючи це рішення, компанії висловили не лише підтримку Україні, а й перестали бути спонсорами військових злочинів з боку путінського режиму.

У той же час ряд ТНК у секторі харчової та переробної промисловості продовжують свою діяльність у Росії і стають посібниками тисяч смертей цивільного населення, руйнування інфраструктури та руйнування незалежної держави. Вони фінансують бомби та снаряди, які потім падають на їхні власні підприємства в Україні.

 Ми закликаємо IUF та його членські організації по всьому світу чинити тиск на ТНК з метою припинити будь-яку діяльність у Росії до повного відновлення миру та виведення всіх російських військ з території України.

 Ми сподіваємось на вашу допомогу у всьому світі і в питаннях розміщення та підтримки наших громадян, які змушені були покинути свої домівки.

 Висловлюю глибоку вдячність і щиру повагу керівництву та співробітникам IUF, її членським організаціям за допомогу, у тому числі і фінансову, та за підтримку наших членів профспілки.

 Ми віримо, що Україна переможе, і ми зможемо відновити силу нашої профспілки. Це розпочнеться з міста Волноваха, де у 2015 році вже було відновлено Донецьку обласну організацію нашої профспілки, після руйнувань, викликаних війною Росії проти України у 2014 році. Разом з вами - до перемоги! Слава Україні!

 Дякую за увагу.