background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Засідання президії ЦК Профспілки

 9  червня 2022 року в режимі онлайн відбулося засідання президії ЦК Профспілки працівників АПК України на якому розглянуті питання щодо виконання бюджету Профспілки працівників АПК та Кошторису ЦК Профспілки за 2021 рік та проект бюджету Профспілки працівників АПК та  Кошторису ЦК на 2022 р.

      Також розглянуті та затверджені звіти про роботу з питань охорони праці, про результати здійснення правозахисної роботи , результати виконання галузевих угод та колективних договорів та про затвердження  Зведеного статистичного звіту Профспілки працівників АПК України за 2021 рік .

Затверджено План роботи Профспілки працівників АПК на ІІ півріччя 2022 року.

        По завершенню роботи президії ЦК Профспілки працівників АПК розпочато роботу засідання Центрального комітету Профспілки працівників АПК із повісткою денною:

1.       Про роботу організаційних ланок Профспілки працівників АПК України усіх рівнів в умовах війни з російськими загарбниками.                                             Доповідала Голова Профспілки Світлана Самосуд  та члени ЦК Профспілки. Інформаційна довідка додається.

2.       Про виконання бюджету Профспілки працівників АПК та Кошторису ЦК Профспілки за 2021 рік та проект бюджету Профспілки працівників АПК та  Кошторису ЦК на 2022 р. Доповідав головний бухгалтер Віктор Берда .

Інформаційна довідка про роботу організаційних ланок Профспілки працівників АПК України усіх рівнів в умовах війни з російськими загарбниками.

 Внаслідок військового вторгнення Росії в Україну було закрито, заміновано та зруйновано сотні підприємств сільського господарства, харчової та переробної промисловості. Війна спричинила втрату десятків тисяч робочих місць і найстрашніше – війна забирає життя членів Профспілки АПК України. Тисячі членів профспілки із Чернігівської, Сумської, Харківської, Херсонської, Київської, Запорізької та інших областей України були змушені залишити свої будинки.

        Головні напрями поточної роботи організаційних ланок Профспілки та подальші їхні завдання у воєнних умовах  разом з соціальними партнерами спрямовуються на відновлення виробництва та зайнятості в агропромисловому секторі, надання допомоги нашим воїнам та тимчасово переміщеним, яких, на жаль, з кожним днем стає все більше. До волонтерської діяльності залучені більшість профорганізацій, чимало з яких встановили прямі зв’язки з  військовими частинами і силами тероборони, надаючи їм всіляку допомогу. Не забувають у первинках і про підтримку сімей своїх мобілізованих працівників.

         За період воєнного стану із 24 лютого поточного року Профспілка та її організаційні ланки продовжують працювати. За період війни було перераховано  майже 2 млн. гривень на підтримку Збройним силам України та постраждалим від військової агресії росії. Представники наших профорганізацій входять до гуманітарних штабів, які допомагають жертвам війни, біженцям та вимушеним переселенцям, в тому числі наданням продуктів, товарів першої необхідності та розселення в профспілкових санаторіях. Постійно підтримується зв'язок між керівництвом Профспілки та обласними і районним профорганізаціями.

         Профспілка ініціювала перед нашими закордонними партнерами прийняття ряду звернень щодо ситуації в Україні. Зокрема, було направлено звернення до IUF щодо засудження та призупинення війни. Нами отримано десятки листів на підтримку України та нашої Профспілки від колег з Швеції, Польщі, Бельгії, Швейцарії та інших європейських країн.

          Президія та ЦК Профспілки закликали IUF та її членські організації по всьому світу чинити тиск на ТНК з метою припинення будь-якої діяльності у росії до повного відновлення миру та виведення всіх російських військ із території України.

           В рамках співпраці з IUF отримано вагому  підтримку для наших спілчан від профспілок секторів IUF зі всього світу. Перші кошти, які надійшли в сумі 1000 євро було надіслано членам профспілки Сумської та Чернігівської  областей.

       За сприяння IUF на початку травня, Київській обласній профспілці працівників АПК  передано мікроавтобус Рено Трафік, яким доставляється    гуманітарний вантаж для потреб членів Профспілки Полтавщини, Чернігівщини, Київщини та Донеччини. Спільно вирішено що даний транспортний засіб слугуватиме і для регіонів, які знаходяться в безпосередній близькості з Київщиною. 

           Колеги із Міжнародного профспілкового об’єднання робітників харчової, тютюнової промисловості, сільського господарства, готельного і ресторанного обслуговування, громадського харчування і суміжних галузей (IUF) спільно із профспілками Швейцарії направляють гуманітарні вантажі до України, у зворотному напрямку  забирають біженців і розміщують їх у Женеві та надають державну підтримку.

           Для підтримки членських організацій в Україні було створено спеціальний фонд солідарності IUF. На рахунку фонду акумулюються кошти, які надходять від членських організацій IUF, та потім направляються для допомоги членам профспілки в Україні.

          Зокрема, з початку війни було направлено чотири гуманітарні конвої в Україну та надано допомогу (продукти харчування, товари першої необхідності, ліки, гігієнічні засоби, паливо, евакуація членів профспілки та інше) більше ніж 2,5 тисячам членів профспілки. Допомога направлялась в профспілкові організації Київської, Чернігівської, Полтавської, Сумської, Донецької, Дніпропетровської, Миколаївської, Львівської, Херсонської областей.

         Для доставки вантажів по території України IUF та компанією Vanforlife було передано два вантажних та один пасажирський фургони, які закріплені за профспілковими організаціями Київської та Донецької областей та Об’єднання профспілок Львівщини.

         За рахунок коштів фонду було придбано та передано в Чернігівську та Київську обласні організації профспілки 5 електричних генераторів та 4 сонячні зарядні пристрої для членів профспілки на ДП «Артемсіль» в м. Соледар Донецької.

         Спільно з Львівським обкомом профспілки було закуплено та передано в Львівський дитячий будинок №1, який, в тому числі, приймає дітей-сиріт з тимчасово окупованих територій, дві нові холодильні камери. 

         В цілому IUF та закордонними партнерами було надано допомоги на суму 180 300 швейцарських франків (більше 5,52 млн грн). 

21 березня 2022 року відбулося екстрене засідання Керівного стратегічного комітету IUF. Одним з головних питань засідання було обговорення ситуації в Україні після військового вторгнення Росії.

          За підсумками обговорення, комітетом одноголосно були прийняті наступні рішення:

           1) Секретаріат IUF розпочинає передбачений статутом процес припинення діяльності Профспілки АПК Росії у складі IUF та виносить це питання на засідання Виконавчого комітету IUF, яке відбулося 11 травня 2022 року, де було прийнято рішення щодо виключення Профспілки АПК Росії зі складу IUF.

           2) Секретаріат інформує Міжнародну конфедерацію профспілок про своє рішення щодо виключення Федерації незалежних профспілок Росії зі складу  Міжнародної конфедерації профспілок.

           3) IUF підтримує вимоги України стосовно припинення діяльності та виходу ТНК із Росії.

           4) Членські організації IUF в Україні негайно звільняються від сплати членських внесків до IUF.

За інформацією обласних організаційних ланок Профспілки робота в умовах воєнного стану в Україні проводилася за такими напрямами:

-  надання допомоги Збройним силам України та органам територіальної оборони;

-  проведення роботи з міжнародними організаціями щодо визнання росії терористом та виключення її з міжнародних організацій, підтримка санкцій проти росії;

-  сприяння діяльності органам державної влади та місцевого самоврядування щодо відновлення промисловості;

-  надання допомоги членам профспілок і організаціям профспілок на території де йдуть воєнні дії, а також внутрішньо переміщеним особам;

-  визначення стану та відновлення соціального діалогу з міністерствами, органами місцевої влади і організаціями роботодавців з питань зайнятості, оплати праці, збереження соціальних гарантій, особливості колективно-договірного регулювання;

-           проведення інформаційної роботи профспілкових організацій у період

збройної агресії росії проти України.

А саме:

Івано-Франківська обласна організація  профспілки працівників АПК України (голова Ганна Чорній) співпрацює з волонтерами БФ «Карітас». Міжнародною організацією з Міграції IOM Ukraine та за підтримки американського народу USAID доставили теплі ковдри для переселенців, що приїхали в Івано-Франківськ з території, де точаться воєнні дії. Роздано 2085 ковдр для 10 шкіл Івано-Франківської МТГ, що стали прихистком для людей, які були змушені залишити свої домівки через війну.

Щодня волонтерами готується і видається понад 500 гарячих обідів, для вимушених переселенців. Розвантажуються/завантажуються тисячі кілограмів гуманітарної допомоги. У спільній співпраці кожен день пакується і видається близько 200 продуктових наборів. Також формуються і набори для особистої гігієни, базові набори для чистоти.

Івано-Франківська обласна організація профспілки працівників

харчової та переробної промисловості АПК (голова Надія Бурлака) спільно з роботодавцями ТДВ «Івано-Франківський хлібокомбінат» працюють на потреби ЗСУ. Підприємство, в символічний для кожного українця день – День вишиванки,  отримали чергову партію допомоги через Гільдію приватних пекарів і кондитерів міста Івано-Франківськ від німецької компанії CSM bakery ingredients – 1 200 кілограмів хлібної суміші! Це дасть змогу і надалі  хто цього потребує забезпечувати безкоштовним хлібом.

        Підприємство під-час воєнного стану в країні від продажу хліба «Луцький» кожні 2 гривні направляє на підтримку наших військових. Уже зібрано більше 88 тис.грн. Кошти направлені на закупівлю  тепловізорів Taipan для ЗСУ (Донецький напрямок) в сумі 54 тис.грн, джгути-турнікети (50 шт) -25 тис. грн, решта – долучились до збору коштів на авто для роти контр-диверсійної боротьби 102-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

        Працівники облради профспілки долучилися до виготовлення саморобних окопних свічок. Кожні два тижні по 200 окопних свічок від облради профспілки волонтери доправляють воїнам на передові позиції.

  В День міжнародної солідарності трудящих, 1 травня,  міжнародна профспілкова спільнота провела онлайн-захід LabourStart, де виступали колеги-профспілковці зі усього Світу, в тому числі і голова Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників харчової та переробної промисловості АПК , голова Жіночого комітету Профспілки працівників АПК Надія Бурлака. У своєму ролику-зверненні Надія Бурлака усьому Світу розказала про тортури, геноцид українського народу, ґвалтування жінок та дітей зі сторони «братнього народу», сусіда росії та закликала до солідарної інформаційної та матеріальної підтримки України, сприяння сім’ям, що вимушено покинули Україну.

Разом – ми сила! Все буде Україна!

          Значна кількість підприємств харчової галузі  переорієнтувалася на виготовлення найнеобхідніших продуктів харчування. Члени профспілки на своїх робочих місцях докладають максимум зусиль, щоби не допустити продовольчу катастрофу в Україні. Активно продовжують свою роботу профспілкові організації.

        З вторгненням агресора на нашу країну, Профспілка працівників АПК розпочала з IUF не знаний раніше напрямок співпраці – гуманітарна допомога членам профспілки. Так, представники Профспілки входять до гуманітарних штабів, які допомагають жертвам війни, біженцям та вимушеним переселенцям, у тому числі наданням продуктів, товарів першої необхідності та розселення вимушених переселенців, забезпечують евакуацію своїх членів із найбільш постраждалих регіонів України.

           Так, можна навести приклади роботи: Дніпропетровська обласна організація профспілки працівників АПК (голова Галина Смирна).

         Спільно з районними та первинними профорганізаціями для допомоги ЗСУ перераховано з  профспілкового бюджету на спецрахунок Національного банку України коштів в сумі 260 тис. грн.

        Безпосередньо під опікою профспілкових організацій області в різних територіальних громадах знаходяться 112 внутрішньо переміщених осіб.

             Відповідно до фінансових можливостей кожної конкретної первинної профорганізації надається матеріальна допомога сім’ям загиблих на поранених членів профспілки. Також, при мобілізації членів профспілки до лав ЗСУ окремо організовується надання допомоги на екіпіровку та спорядження.

          Крім того, сільськогосподарськими підприємствами та фермерськими господарствами області постійно надається благодійна фінансова допомога на потреби збройних сил України та цивільним громадянам, які мають статус переселенців, як у грошовій формі, так і продуктами виробництва.

          Президія обласної профспілкової організації працівників АПК у співпраці з обласною організацією роботодавців агропромислового комплексу постійно приділяє увагу даному напрямку роботи та рекомендувала своєю постановою проводити аналогічні заходи районним та первинним організаціям і надалі

      Дніпропетровська обласна організація харчової промисловості профспілок працівників АПК України (голова Світлана Тіницька).

Підприємства харчової галузі області продовжують функціонувати та випускати соціально значиму продукцію: хлібобулочну, молочну, м’ясну. Усі питання оперативно вирішуються. Співпрацюють роботодавці, профспілка, Дніпропетровська обласна військова адміністрація.

          За інформацією  голови, первинні профспілкові організації, керівники підприємств, працівники  постійно допомагають ЗСУ, теробороні, лікувальним закладам, пораненим бійцям, переселенцям і нашим ветеранам та надають фінансову, гуманітарну допомогу, допомогу продукцією, розміщують переселенців.

     Обласна профспілкова організація за підтримки обласної воєнної адміністрації надає допомогу у вирішенні питань які виникають в умовах воєнного стану підприємствам галузі, первинним профспілковим організаціям, які входять до складу обкому, по організації роботи та змін в законодавстві. 

        З нагальних  питань організації життєдіяльності в умовах воєнного стану, обком,  за підтримки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, Дніпропетровської обласної організації роботодавців харчової і переробної промисловості «Дніпрохарчопром» нещодавно провів круглі столи – семінари, а саме про наші переживання, емоції, як допомогти собі та іншим. За результатами проведених заходів, обласна профспілкова організація підготувала та  направила підприємствам галузі до відома та використання в роботі «Рекомендації для покращення емоційного стану та збереження психологічного здоров`я в умовах війни». Також  започаткувала конкурс дитячого малюнку «Подаруймо частинку теплоти і добра нашим захисникам» - малюнки будуть передані нашим захисникам на передову.

             Разом, допомагаючи один одному, наближаємо перемогу.

За інформацією голови Донецької обласної організації профспілки працівників АПК Андрія Попова ситуація в області тяжка.  Обласна організація профспілки, включаючи районні та первинні організації не працюють. Державне підприємство «Артемсіль» – одне з найбільших у Європі в соледобувній галузі  зупинило виробничий процес ще в квітні. 2700 працівників залишились без засобів до існування та покинули свої домівки.

За інформацією в. о. гендиректора підприємства Віктора Юріна майже весь запас готової продукції змогли вивезти. У компанії внаслідок обстрілів зруйновано склад, були прямі потрапляння у рудники. Частину приміщень заводу повністю зруйновано, в інших будівлях місцями вибито вікна. До того ж російські війська регулярно обстрілюють вузлову залізничну станцію, через яку вивозили сіль. Пошкоджено лінію електропередач, частина міста Соледар залишилася без світла.

Регіон піддається постійним обстрілам, населення по можливості евакуйовується у більш безпечні регіони. Постійно піддається руйнації               м. Соледар, м. Бахмут, де ворожі ракети влучили у завод шампанських вин.                  І цей перелік знищення мирних об’єктів в області, на жаль, можна продовжувати.

         Голова обласної організації Андрій Попов активно долучився до  роботи з організації та надання гуманітарної допомоги членам профспілки, розміщенням їх у більш безпечних областях, доставкою від кордону з Польщею гуманітарних вантажів, які направляються нашими партнерами з IUF.

         Запорізька обласна організація профспілки працівників АПК (голова Людмила Отращенко). Більша частина територіальних громад (4 із 5) заходяться під окупацією ворога. Голова обкому намагається тримати на постійному зв’язку голів районних організацій профспілки, хоча б тих, які можуть виходити на зв'язок. Деякі з них встигли виїхати до безпечних місць проживання у інші області. Нещодавно в результаті ракетного обстрілу постраждала голова Пологівської районної організації профспілки, яку зачепило осколками снаряду, який розірвався у її подвір’ї.

         Обласна організація профспілки намагається допомагати членам профспілки, але фінансові можливості вичерпані і на рахунок кошти не надходять.

             В області з 5 районів 4 знаходяться в окупації. З 17 райкомів профспілки в окупації 15 райкомів. Під обстрілами знаходяться  5 райкомів в яких через масові російські удари, які трапляються щодня постраждали наші члени профспілки, голови райкомів.

           Так в помешканні  Пологівського райкому розбито повністю дах, вибило 10 вікон разом з рамами, двері, пошкоджено службову машину. В Куйбишевському райкомі орки  викрали комп’ютер, меблі, розбили повністю всі кімнати. Через те що немає можливості побувати в райкомах невідома доля Оріхівського,  Гуляйпільського, Бердянського, Василівського райкомів профспілки.

          Також постраждали і особисті  будинки, господарські приміщення голів райкомів. Контузію через обстріл зазнала гол.бухгалтер Гуляйпільського райкому профспілки Чаяло Галина.

          Війна, на жаль продовжується, обстріли тривають. Зв'язок з первинками ми підтримуємо, але через брак грошей в сільськогосподарських підприємствах  ( не продається зерно) зарплатню люди майже не отримують.  Але ми тримаємось і сподіваємось на кращі часи. Все буде України! Перемога буде за нами!

Київська обласна організація профспілки працівників АПК на чолі з головою Василем Хвостіковим займається вирішенням гуманітарних питань. Київська область це фортпост оборони серця всієї України – Києва. Нашу допомогу чекають в багатьох селах спілчани.  Так, 05 квітня надана допомога для звільнених сіл Калитянської ОТГ, с. Мокрець, Великодимерської ОТГ.

         За кошти  IUF надано допомогу Ірпінській дільниці Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра - закуплено та передано три генератора.  Дана установа  ще недавно була окупована рашистами. Офіс та об'єкти установи зазнали значних руйнувань внаслідок ворожих обстрілів. На жаль загинули два працівника установи, одна працівниця від осколків снаряду, другий відмовився виконувати наказ загарбників, які вимагали підняти засови шлюзу. Таким чином хотіли врятуватись під час втечі, затопивши значні території Макарівщини. Роботи по відновленню інфраструктури об'єктів водної галузі в розпалі.

        У третій декаді травня  роздали харчові набори майже тисячі  нашим спілчанам, які проживали чи працювали під окупацією ворога.

Львівська обласна організація профспілки працівників АПК (голова Михайло Тарнавський) з перших днів війни активно допомагає ЗСУ, бійцям ТРО, волонтерам, переселенцям із зон бойових дій. За рішенням президії надала  безповоротну фінансову допомогу в сумі 180,0 тисяч гривень для потреб по прийому вимушених переселенців зі східних областей України, які поселені в навчальних закладах галузі. Також, перераховано у Благодійний фонд «Повернись живим» безповоротну  фінансову допомогу на потреби Збройних сил України  в сумі 20,0 тисяч гривень. Здійснено у ТзОВ «Швейне ательє «Берегиня» часткову оплату за виготовлення воєнної форми для  ЗСУ. Всього за рахунок коштів профспілкового бюджету обласної організації профспілки надано безповоротну фінансову допомогу різним структурам на загальну суму 250 тис.  гривень.

Голова обласної організації Михайло Тарнавський активно долучився до  роботи з організації та надання гуманітарної допомоги членам профспілки, розміщенням їх у більш безпечних місцях Львівської області, доставкою від кордону з Польщею гуманітарних вантажів, які направляються нашими партнерами з IUF.

         Полтавська обласна організація профспілки працівників АПК (голова Галина Харченко) спільно з первинною профорганізацією Полтавського державного аграрного університету з початку березня розпочала роботу по прийому, розселенню та наданні допомоги внутрішньо переселеним громадянам із Харківської, Сумської, Донецької та інших областей України. На жаль, своїх ресурсів для розселення всіх, хто потребував допомоги, гостро не вистачало, тому профком університету спільно з Полтавською обласною організацією профспілки працівників АПК України звернулися за допомогою до Міжнародної профспілки працівників харчової та тютюнової промисловості, сільського господарства, готельного та ресторанного обслуговування та інших галузей (IUF).

          3 травня 2022 року до Полтави було доставлено необхідну гуманітарну допомогу у вигляді матраців, постільної білизни, пледів (ковдр), що дозволило додатково організувати п'ятдесят спальних місць.

          На сьогоднішній день кількість переселенців, які перебувають лише у гуртожитку цього навчального закладу, становить 490–500 осіб, в тому числі 90 дітей. Університет забезпечує переселених громадян щоденним харчуванням, повним переліком побутових потреб.

          Адміністрація та первинна профспілкова організація університету щиро дякують за допомогу IUF, компанії Vanforlife (Швейцарія) та Київській обласній організації профспілки працівників АПК України, які організували та здійснили доставку допомоги до Полтави.

Сумська обласна організація профспілки працівників АПК (голова Віктор Кривохижа)  інформує про стан профспілкових організацій станом на 24 травня 2022 року.

З початком вторгнення російського агресора на територію України, російські війська проходили в глибину території нашої держави майже через усі райони області. Найактивніші бойові дії велися на підступах до міста Охтирка, це місто найбільше зруйноване але російська армія через нього не пройшла. Постраждалих членів профспілки в Охтирській організації немає.

На Охтирку російські війська ішли через Великописарівський район який знаходиться на кордоні. Там постраждали 4 господарства де є наші профспілкові організації, в т.ч. пошкоджено житло та господарські будівлі 6 членів профспілки в тому числі і керівника Охтирської районної організації Профспілки Євченка Григорія Миколайовича.

         Також складна ситуація була в місті Конотоп де також велися бойові дії і місто знаходилося фактично в кільці. Постраждала шоколадна фабрика ПрАТ «Монделіс Україна» - згоріли склади сировини та готової продукції, пошкоджено другий поверх цеху по виготовленню бісквітної продукції. Працівники підприємства знаходяться у безстроковій відпустці та отримують середню заробітну плату, у 21 працівника - члена нашої профспілки пошкоджене житло.

         У Краснопільському районі який також знаходиться на кордоні постраждало 3 господарства де є профспілкові організації:

- ТОВ «Ряснянське» - вивезли три трактори, бензовіз, чотири автомобілі КАМАЗ, два зернозбиральні комбайни, три легкові автомобілі, 28 тон дизпалива, 3 тони бензину. Розукомплектували  3 зернозбиральні комбайни, пошкодили та розграбували адмінприміщення. Незасіяними залишилися майже 2 тисячі гектар землі.

- ТОВ «Грабовське» - розукомплектували  6 тракторів (зняли акумулятори, стартери, паливну апаратуру), вивезли 3 тони дизпалива. Незасіяними залишилися 500 гектар землі.

- ТОВ «Вікторія» -  вивезли три автомобілі КАМАЗ, два автомобілі ЗИЛ та пожежний автомобіль, пошкодили та розграбували адмінприміщення.

         Серед членів профспілки даної організації є одна постраждала Лебеденок Лариса Анатоліївна, якій була надана матеріальна допомога на суму 12,0 тисяч гривень із коштів ЦК Профспілки працівників АПК України.

         При наступі на місто Лебедин російськими військами нанесені руйнування аграрним навчальним закладам району:

         - Державному професійно – технічному навчальному закладу «Лебединське вище професійне училище  лісового господарства» ;

         - Відокремленому структурному  підрозділу «Маловисторопський фаховий коледж імені П.С. Рибалка Сумського національного аграрного університету»  У Сумській обласній профспілковій організації працівників агропромислового комплексу України серед членів профспілки загиблих чи поранених немає.

         Головою обласної організації проводиться подальша робота з надання гуманітарної допомоги потерпілим від військових дій та переселенцям.

       Харківська обласна організація профспілки працівників АПК (голова Микола Лавриненко) залишилася без офісного приміщення. Офісні приміщення знаходилися в 2-му під’їзді Палацу Праці який частково зруйновано. Більша частина районних та первинних організацій профспілки змушені були залишити місця постійного проживання через постійні обстріли та бомбардування та переїхати у інші безпечні регіони країни. З більшою частиною з них є зв'язок, але проводити роботу із членами профспілки дуже складно.

         Херсонська обласна організація профспілки працівників АПК (голова Наталя Харєва).

          Область знаходиться з перших днів під окупацією. Ситуація складна, зв'язок з первинними та районними організаціями майже втрачено. Первинки, які діють в умовах окупації і знаходяться на обслуговуванні обласної організації, вимагають перерахування залишків коштів на особисті карткові рахунки голови первинки. І це є величезною проблемою, яка вже стала предметом для обговорення та вирішення в юридичній площині. Про це було відповідне усне звернення голови обкому до Центрального комітету та адвоката Профспілки. 
         За інформацією Наталі Харєвої, ситуація в Херсонський області залишається вкрай напруженою. З 24 травня область відключено від українського зв'язку, людей змушують купувати сімкарти російського оператору. Складна ситуація в Управлінні Північно - Кримського Каналу- все керівництво та заступники виїхали в перші часи вторгнення, люди опинилися віч на віч з озброєними орками росії. Голова профспілки намагається утримати колектив та робочі місця, в надскладних умовах захищає інтереси працівників та дуже налякана.

        СВК Борозенське - виїхало 30% працівників. Постійні обшуки та погрози з боку окупантів.

        ДПДГ «Асканійське» призначено керівництво від окупантів, працівники стали заручниками ситуації.

       Знищено та розграбовано Інститут зрошуваного землеробства, вивезено с/г техніку. Зараз там постійно проживають солдати РФ.

       Багато установ  змушені були перевести свою діяльність на підконтрольні території.

       Був візит у Будинок профспілок в м.Херсоні, розшукували мене, намагалися отримати інформацію про організації галузі АПК, особливо цікавились ПАТ «ДМК Таврія».

       З березня, майже всі організації припинили перерахування членських внесків, на період воєнного стану.  Люди намагаються покинути окупавану область, не дивлячись на відсутність зелених коридорів. Під час обстрілу колони біженців загинули члени профспілки, але не можливо сказати точну кількість, через те, що люди бояться висвітлювати звірства, які там відбуваються. Після звільнення цифри будуть шокуючі. Я дізналась інформація через волонтера, який приймав участь у захороненні тіл.

 

        Черкаська обласна профспілкова  організація  працівників АПК (голова Марина Горач), її районні осередки,  первинні організації  з перших днів війни активно долучились до надання допомоги у різних її проявах. Ще у перші тижні війни на допомогу армії було перераховано більше 150 тис. грн.

       Паралельно з грошовою допомогою надається допомога у приготуванні їжі бійцям Тероборони, пошиття балакав, плетіння маскувальних сіток тощо.

     За ініціативи Черкаської обласної профспілки АПК при Федерації профспілок області створено Профспілковий центр допомоги армії, одним з напрямків роботи якого є плетіння маскувальних костюмів «Кікімора» для снайперів та розвідників. Очолила цей процес голова обласної профспілки АПК Марина Горлач. За півтора місяці плетіння при фінансовій підтримці обласних профспілок різних галузей, особистій участі профспілкових працівників, членів їх сімей, участі членів первинних профспілкових організацій виготовлено та передано на фронт 40 «Кікімор».

Чернігівська обласна організація профспілки працівників АПК (голова Володимир Ворох) за кошти IUF закупила та передала управлінню Держпродспоживслужби в Чернігівській області генератори. Сьогодні величезна команда побратимів-профспілковців з різних куточків планети допомагають членам профспілки Чернігівщини.  Так, в 20-х числах травня надійшла чергова гуманітарна допомога, у вигляді продуктових наборів для членів Профспілки, які перебували під окупацією, втратили робочі місця та помешкання.

Голова обласної організації активно долучився до  роботи з організації та надання гуманітарної допомоги членам профспілки.

        За інформацією голів Вінницької, Волинської, Закарпатської, Тернопільської, Миколаївської, Одеської, Хмельницької, Чернівецької обласних  організацій профспілки працівників АПК та Київської, Тернопільської, Чернівецької обласних організацій профспілки працівників харчової та переробної промисловості надається постійна фінансова та волонтерська допомога воїнам ВСУ та ТРО, переселенцям із зони бойових дій та окупованих територій, голови беруть активну участь у формуванні продуктових наборів, відправці їх у відповідні місця і т. інш. Первинні профорганізації надають постійну всебічну підтримку членам профспілки у вирішенні нагальних питань.

        Наслідки війни вже негативно вплинули на хід посівної кампанії. У багатьох областях України сільськогосподарські підприємства та фермери не можуть розпочати польові роботи через постійні обстріли, заміновані поля та гостру нестачу паливно-мастильних матеріалів. За даними уряду України, близько 3,5 млн гектарів землі не будуть задіяні під сільськогосподарське виробництво у 2022 році. Лише у Чернігівській області, через вторгнення росії в Україну та перебування області під окупацією, залишилися не засіяними біля 30 відсотків сільськогосподарських угідь. Посівна відбувалася в надскладних умовах – поля залишалися замінованими. На мінах підірвалося 5-ть працівників, наших членів профспілки. І такі приклади не поодинокі. Це може призвести до погіршення ситуації із продовольчою безпекою не лише в Україні, а й у всьому світі.

        Відбувається солідарна підтримка Україні та постійно надходить  безкорисна фінансова та гуманітарна допомога під час війни членам профспілкових організацій Профспілки працівників АПК України, які постраждали в наслідок військової агресії росії.