background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Міжнародна профспілкова спільнота шокована!

 

Шановний Президенте Зеленський,

 

Від імені Міжнародної профспілки працівників харчової та тютюнової промисловості, сільського господарства, ресторанного і готельного обслуговування, громадського харчування та суміжних галузей (IUF), яка об’єднує понад 10 мільйонів працівників у 126 країнах світу, включаючи членські організації в Україні, ми висловлюємо серйозне занепокоєння та незгоду з регресивними трудовими реформами, запропонованими парламентом України.

Як нам стало відомо, 17 серпня 2022 року Ви підписали Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність" № 2434-IX від 19 липня 2022 року (законопроект № 5371), незважаючи на численні заклики українських та міжнародних профспілок накласти на нього вето.

IUF щиро підтримує відважну боротьбу українського народу та уряду проти військового вторгнення Росії та незаконної війни, розв’язаної путінським режимом Російської Федерації. IUF надає солідарну допомогу та іншу підтримку членам наших членських організацій, їхнім сім'ям та громадам.

Багато членів профспілок IUF в секторі харчової промисловості, в сільському господарстві та сфері послуг України працюють на малих та середніх підприємствах і можуть втратити захист, передбачений Кодексом законів про працю України.

Україна взяла на себе зобов'язання щодо дотримання міжнародних трудових стандартів відповідно до основних конвенцій МОП та положень Європейської соціальної хартії. Проте нове законодавство підриває міжнародні стандарти та не відповідає міжнародним зобов'язанням України.

Закон № 2434-IX позбавляє представників профспілок захисту, який дозволяє їм виконувати обов'язки на займаній посаді. Прийняття законопроекту як закону є прямим порушенням Конвенції МОП № 135 та відповідної Рекомендації МОП № 143.

Закон знищує колективні права, які лежать в основі соціальної моделі ЄС, та суперечить нормам ЄС, включаючи принципи недискримінації та соціального діалогу. Він позбавляє захисту праці та колективних прав працівників організацій із чисельністю менше 250 осіб, створюючи дворівневий ринок праці та стимулюючи роботодавців до дроблення підприємств на дрібніші юридичні особи на шкоду правам працівників та профспілок.

Навіть після скасування військового стану та, відповідно, втрати сили закону 2434-IX, його наслідки відчуватимуть сотні тисяч українських працівників, які уклали довгострокові трудові договори відповідно до цього закону, та будуть обмежені у трудових правах.

Цей закон є новим етапом боротьби з профспілками в Україні, незважаючи на те, що ці робочі організації за підтримки міжнародного профспілкового руху допомагають своїм членам купувати продукти харчування, предмети першої необхідності, ліки тощо. у цей воєнний час.

Україні потрібна єдність для національного відновлення на основі поваги трудових прав та соціального діалогу як основи для нової промислової політики та політики зайнятості. Цей дуже суперечливий законодавчий акт підриває цю мету. Крім того, закон про правовий режим військового стану вже суттєво обмежує права трудящих. Застосування Закону 2434-IX завдасть непоправної шкоди промисловим відносинам у країні.

Враховуючи процес вступу України до ЄС, IUF звертає Вашу увагу на те, що підписаний Вами закон суперечить правилам ЄС та міжнародним нормам. Ми закликаємо Вас переглянути своє рішення про прийняття цього закону та вжити заходів щодо його скасування.

IUF продовжуватиме надавати допомогу профспілковому руху України та готовий працювати з українською владою над складними процесами реформ, щоб економічний, соціальний та демократичний розвиток України приносив користь усім трудящим та їхнім родинам.

 

Щиро Ваша,

Сью Лонглі

Генеральний секретар IUF