background
На головну сторінку - Новини - Новини Профспілки

Обговорено перспективи розвитку України: «Стратегія 2020»

 Заступник Глави Адміністрації Президента України, Голова виконавчого комітету Національної ради реформ Дмитро Шимків представив громадськості «Стратегію реформ-2020» Президента України.
У презентації та обговоренні Стратегії в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» 29 вересня ц.р. взяли участь представники громадських організацій, політичних партій, громадські діячі, експерти і науковці, представники бізнес-асоціацій та ЗМІ. Серед учасників заходу були також й фахівці ФПУ.
Коротко про головне:
ØМетою реформ визначено досягнення європейських стандартів життя та гідного місця Україні в світі.
ØШлях досягнення: понад 60 реформ (при цьому зазначено, що це з урахуванням реформ, які вже в стадії реалізації). Першочерговими з них стануть оновлення влади та антикорупційна реформа, судова реформа, децентралізація та реформа державного управління, дерегуляція та розвиток підприємництва, реформи правоохоронної системи, системи національної безпеки та оборони, охорони здоров’я та податкова реформа, а також дві першочергові державні програми – енергонезалежності та популярізації України у світі.
ØІндикаторами (критеріями) успішності розвитку країни пропонується взяти 21 макропоказник (в т.ч. ВВП на душу населення (за паритетом конкурентоспроможності), чисті надходження прямих іноземних інвестицій, максимальне відношення загального державного боргу до ВВП, інфляція, середня тривалість життя тощо).
Серед ключових показників, яких планується досягти до 2020 року, - з $8508 до $16000 підвищити долю ВВП на душу населення, піднятися з 112 місця до першої «двадцятки» у рейтингу легкості ведення бізнесу, залучити $40 млрд. прямих іноземних інвестицій, довести військові витрати з нинішніх 1,02% до 5% від ВВП, підвищити середню тривалість життя на 3 роки.
ØПередбачається, що впровадження реформ має стати формування нового суспільного договору між владою, громадянським суспільством та бізнесом. Так, для комунікації вже запущено нову он-лайн платформу – сайт www.reforms.in.ua, присвячений реформам в Україні.


Департамент бюджетної політики та
соціального захисту апарату ФПУ