background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Статус коледжів і технікумів під час реформування освітянської галузі повинен бути збережений

Таку думку висловив голова обласної організації профспілки працівників АПК Степан Нешик, перебуваючи в Іллінецькому  державному аграрному ліцеї з метою підготовки питання щодо стану  професійної  аграрної освіти в області на чергове засідання президії профспілки працівників АПК.

Під час перебування у навчальному закладі очільник обласної профспілки працівників АПК ознайомився з умовами навчання учнів, матеріально-технічним забезпеченням навчально-виробничого процесу та побутовими умовами. Він відвідав навчальні аудиторії, бібліотеку, музей, окремі лабораторії, котельну та побував у їдальні, де поцікавився харчуванням учнів і працівників.

Поспілкувався Степан Нешик і з вихованцями навчального закладу та майстрами виробничого навчання, поцікавився досягненнями закладу та проблемами.

У коледжі діє регіональний навчально-практичний центр по вивченню вітчизняної та зарубіжної техніки і прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур, лабораторії тваринництва, рослинництва, садівництва і лісівництва. Виробничі лабораторії рослинництва та тваринництва мають загальну площу сільськогосподарських угідь 804,4 га, в тому числі 780,4 га ріллі. З 2011 року за новітніми технологіями закладений яблуневий сад площею 28,2 га. В рослинництві переважають зернові культури, крім того вирощують соняшник, ріпак, сою, кормові культури. Тваринництво представлене молочним скотарством, птахівництвом, вівчарством та бджільництвом.

Сьогодні у закладі,  навчається 806 студентів: 646  на денній формі навчання та 160  на заочній.

У ході спілкування з керівництвом професійного аграрного ліцею були відзначені і больові точки закладу, які характерні для всієї України.

Зокрема, директор ліцею відзначив, що сьогодні викладачів, студентів, майбутніх абітурієнтів та їхніх батьків хвилює питання статусу, який  матимуть технікуми і коледжі у зв’язку з реформуванням освітянської галузі.

За словами директора, Закон України «Про вищу освіту»  від 01.07.2014р. не дає чіткого означення статусу технікумів і коледжів у сучасній українській освіті.

Освітяни, які працюють у цій системі, пропонують виділити технікуми й коледжі в окрему складову в структурі освіти, утвердивши їх теперішній статус у відповідних положеннях проекту Закону України «Про освіту»  3491-д від 04.04.2016, який зараз готується до розгляду парламентом в другому читанні. 

З цією метою, технікуми і коледжі, яких сьогодні 729, об’єднали свої зусилля, та створили робочу групу з числа ініціативних директорів, до якої також входить і директор Іллінецького державного аграрного коледжу.

Робочій групі, за словами директора, вдалося напрацювати і подати на розгляд парламенту Проект Закону №5240 «Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліст"), яким передбачено, що коледжі і технікуми до 2020 року матимуть можливість залишатися в структурі вищої освіти і готувати молодших спеціалістів.

Але, на жаль, 19 січня 2017 року,  Проект не набрав необхідної кількості голосів народних депутатів та направлений на доопрацювання  в Комітет  Верховної Ради з питань науки і освіти .

Тому керівник коледжу попросив Вінницьку обласну організацію профспілки працівників АПК звернутись до Верховної Ради України, ЦК профспілки працівників АПК з проханнями прискорити розгляд проекту Закону № 5240 з метою  збереження технікумів і коледжів в системі вищої освіти.

Голова обласної організації профспілки працівників АПК Степан Нешик пообіцяв  допомогти колективу аграрного ліцею і внести це питання на засідання президії, яке має відбутись 9 лютого поточного року.

«Думаю, що в цьому питанні ми обов’язково надамо підтримку», - зазначив Степан  Нешик.

В цей же день Степан Нешик зустрівся з керівництвом Іллінецької об’єднаної територіальної громади та районної організації профспілки працівників АПК.