background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Відсвяткували День фермера

      Днями на Волині у  Ківерцівському районі святкували День фермера.

 Організатори свята  - управління інвестицій, інфраструктури та АПР,райрада профспілки працівників АПК, яку очолює Марія Каліш та  профком асоціації фермерів району.

Участь у святкуванні взяла і заступник директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Петриканин та голова обласної ради профспілки працівників АПК Віталій Лупашко.

         На свято завітали делегації з Грубешівського та Красноставського повітів Республіки Польща. Зустрічали гостей в Ківерцівській райдержадміністрації голова РДА Валерій Ткачук та голова районної ради Василь Хмілевський.

       Старости Красноставського повіту Януш Шпак та Грубешівського повіту Йозеф Куропатва інформували про агропромисловий комплекс Польші. Отож, в середньому польський фермер господарює на 20-30 га площі, проте є і декілька великих господарств, землі в обробітку яких сягають до 300 га. Якщо господарство має понад 300 га, то це вже підприємницька діяльність, яка оподатковується На території Польської Республіки відсутні агрохолдинги.

     Польський фермер отримує підтримку як з бюджету Республіти так і з коштів Євросоюзу. В цілому це – до 3000 злотих на гектар від усіх програм підтримки, в тому числі і екологічних.

     Людмила Петриканин розповіла про форми господарювання на Волині та програми підтримки місцевих аграріїв.

     - Український аграрій сьогодні стає серйозним конкурентом як для польських так і для світових виробників, оскільки ваша продукція значно дешевша і водночас не поступається якістю європейській, - наголосили зарубіжні партнери.

     Заступник директора головного аграрного відомства області акцентувала, що вітчизняне сільське господарство справді розвивається швидкими темпами: впроваджують кращий досвід та технології господарювання провідних країн, використовують новітню техніку, аграрії беруть участь у міжнародних заходах. Наразі місцеві органи влади, спільно із агропідприємствами, вивчають досвід роботи дорадчих закордонних служб, зокрема у Польщі, з тим щоб розвинути дорадчі послуги на Волині. Також ведеться робота щодо залучення іноземних інвестицій в вітчизняне агровиробництво, в тому числі шляхом написання міжнародних проектів.

     Фермер Грубешівського повіту Збігнів Томіцкій розповів, що з волинськими аграріями співпрацює уже багато років. Спочатку вони приїжджали на заробітки до польського рольника, де працювали на плантаціях з вирощування цибулі. Сьогодні, перейнявши досвід, вони розпочали господарювати на рідній землі, де також вирощують цибулю.

     Учасники заходу оглянули виставку сільськогосподарської продукції ківерцівських фермерів, ознайомилися з роботою ДП «Ківерцілісгосп» на базі рекреаційної зони «Пролісок», відвідали ПП Кліома Сервіс з вирощування саджанців ягідних .

 За сумлінну працю та особистий внесок у розвиток сільського господарства району. ряд керівників фермерських господарств були відзначені Почесними грамотами обласної та районної рад профспілки працівників АПК та цінними подарунками.