background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

КУЗНЯ ТРАКТОРИСТІВ

У Ржищівському професійному ліцеї майбутні аграрії освоюють професії тракториста-машиніста й автослюсаря вже понад 50 років

Власна матеріальна база, сучасна лабораторія будови автомобіля, де можна перевірити знання з правил дорожнього руху на унікальних тренажерах, - все це для учнів професійного ліцею давно вже перестало бути дивиною. За 51 рік своєї діяльності цей навчальний заклад дав путівку в професійне життя багатьом кваліфікованим фахівцям сільськогосподарської галузі, які успішно трудяться на золотих нивах в різних куточках нашої держави.

- Сьогодні, щоправда, держава змінює пріоритети, і не завжди виправдано, - розповідає голова райкому профспілки працівників АПК Петро Цибульський.Тож у мене викликає тільки щире непідробне захоплення від ентузіазму працівників ліцею, професійної підготовки, коли вони, незважаючи на тимчасові негаразди, з року в рік тільки покращують свій професійний рівень, віддаючи випускникам все найцінніше, що вміють.

 

І якщо в інших училищах через урізане фінансування матеріальна база бажає бути кращою, то у Ржищівському ліцеї є і сучасна сільськогосподарська техніка.

- Як це Вам вдається? - запитую у директора навчального закладу Віктора Гордієнка.

- Випускники про нас не забувають, - посміхається він. – Рік тому успішний фермер Юрій Аллазаров подарував нашому закладу новий трактор. Звісно, це для нас - суттєва підтримка і, якщо хочете, свого роду визнання. Адже, коли в заклад приходять випускнУки, які себе вже реалізували як успішні аграрії, для нас це найкраща нагорода. А таких людей, повірте, достатньо.

З дня заснування ліцею, а з того часу минуло понад 50 років (у минулому році тут відзначили ювілей), путівку в життя отримали тисячі його вихованців. Значна кількість випускників продовжує освіту, інші працюють в сільськогосподарській галузі на керівних посадах.

- Хоча вже нині не практикується направлень, останнім часом непоодинокі випадки, коли діти фермерів приходять до нас за знаннями, - наголошує Віктор Гордієнко. - Вони вже мають певну практичну підготовку, адже з дитинства допомагають так чи інакше батькам. Такі діти свідомо обирають майбутню професію, знають, чому вони вступають до нашого ліцею і які їм знання необхідні. Є у нас і такі учні, які вже під час проходження практики зарекомендовують себе якнайкраще і роботодавці з великим задоволенням чекають випускного, аби запросити їх на роботу вже офіційно.

А що підготовка трактористів та автослюсарів у навчальному закладі на найвищому рівні, неодноразово підтверджувалося на численних форумах та конкурсах. Приміром, лише в минулому році ліцей став переможцем обласного форуму «Професійна освіта Київщини – інноваційна, конкурентоспроможна, інвестиційна» у номінації «Навчальний заклад – гордість Київщини».

- Чи траплялися випадки, коли молодих фахівців, яким ви допомогли працевлаштуватися, не влаштовує заробітна плата або виникають якісь труднощі? - цікавлюся у директора.

- Такі ситуації бувають. Але проблема, як правило, не у випускниках. Останнім часом професія тракториста стала особливо популярною. Навіть великі підприємства звертаються до нас з проханнями направити на роботу випускників, адже нестача спеціалістів зумовлена й сучасним станом у державі. Багато колишніх ліцеїстів нині служить в Збройних силах України. Наші випускники, отримавши спеціальність, працюють не тільки на тракторі, але й уміло вправляються й з іншими сільськогосподарськими машинами і знаряддями.

Сьогодні до нас звертаються представники сільгосппідприємств з пропозиціями працевлаштування, ми, звісно, йдемо їм назустріч. Втім, на мою думку, було б оптимальним, якби сільгоспвиробники співпрацювали з нами не спонтанно, а планово, направляючи на навчання здібних школярів, котрі б, після здобутття професії, поверталися в своє рідне село на роботу, знаючи, що їх там чекають.

21 червня механізатори та автослюсарі складали випускні іспити, тож на авто- і трактородромах, біля гаражів упродовж дня гуділа техніка.

Там мені вдалося і поспілкуватися з деякими випускниками.

- Мій улюблений предмет - правила дорожнього руху, - розповідає майбутній автослюсар, кагарличанин Ярослав Гарниза. – Навчався тут із задоволенням. Сподіваюся, що після випуску знайду роботу в одному із сільгосппідприємств нашого району.

- Закінчу ліцей - залишуся в рідному селі, - ділиться планами на майбутнє Руслан Сердюк із Гребенів. – Працюватиму на тракторі ЮМЗ – допомагатиму батькові фермерувати. Знання і навички з водіння отримав, дякую викладачам. А ліцею - за створені умови.

Цьогорічні випускники Анатолій та Віталій Гайдаки зі Слободи проходили практику у агрофірмі «Слобідська». Досвід роботи на техніці у них вже є. У господарстві теж залишилися задоволені їхньою роботою. Тож, дивлячись на цих амбітних та працелюбних юнаків, навіть не виникає сумнівів, що їхня мрія вдало працевлаштуватися обов’язково здійсниться вже цього літа.

Автор: Олексій АДАМЕНКО