background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Продовольчої безпека, права на продовольство, трудові права сільськогосподарських працівників та органайзингу на селі.

 4-5 липня ц.р. за сприяння Міжнародного союзу IUF було проведено базовий семінар для профспілкового активу Чернівецької обласної організації профспілки працівників АПК.

 В ході семінару обговорювалися питання  продовольчої безпеки, права на продовольство, трудові права сільськогосподарських працівників та органайзингу на селі.

Універсальне право всіх людей на якісне, доступне і безпечне продовольство та обов’язок  урядів забезпечити захист та реалізацію цього права закріплені в міжнародному законодавстві про права людини. 

Координатор IUF Світлана Боінчан особливу увагу звернула на положення сільськогосподарських працівників та їх право на обєднання у профспілку для захисту своїх соціально-економічних  і трудових прав.      

 Внесок IUF та її членських організацій у боротьбу за право на продовольство, починається з боротьби за права тих, хто працює на полях і заводах – з боротьби за профспілкові права, за створення та зміцнення організацій, за їх здатність відстоювати інтереси своїх членів, а це базові права: прожиткова зарплата, право на колективні переговори, безпечні умови праці та життя – це рух у бік стійкого розвитку сільського господарства.

Ми не можемо стояти осторонь цієї боротьби. Лише всі разом ми зможемо створити дієву політику контролю над використанням пестицидів, заборону найбільш токсичних із них та переходу до органічного рослинництва; змусити уряд виконувати міжнародні зобов’язання  по забезпеченню свого населення якісним, доступним та безпечним продовольством, питною водою, шляхом створення органів моніторингу  щодо забезпечення реалізації права на продовольство та внесення його до конституції.

Не менш важливим є визнання того факту, що достойна зайнятість і заробітна плата, що забезпечують життєві стандарти, є ключем  до забезпечення права на продовольство на національному і міжнародному рівнях.

Тому учасники семінару були одностайні у тому, що  нам необхідно:

-         домагатися участі профспілок в розробці національної політики з пестицидів та продовольчої безпеки;

-         вести органайзинг по всьому ланцюжку поставок та розвивати боротьбу за право на продовольство, в тому числі заробітних плат у сільському господарстві  на рівні  життєвих стандартів.

Та найболючішими питаннями, які сьогодні хвилюють селян є питання земельної, пенсійної, медичної реформ, які заведуть їх у ще більші злидні, без медичного обслуговування, без надії на пенсію, без майбутнього їхніх дітей. Тому всі були одностайними у передчасності таких реформ без проведення основної реформи – судової та забезпечення надійного захисту прав селян.

         Заступник Голови Профспілки Світлана Самосуд розповіла про проведену роботу та позицію Профспілки із порушених  питань та запевнила учасників семінару, що  позиція Профспілки – це, в першу чергу, позиція її членів і вона буде втілюватися через різні важелі, передбачені законодавством для захисту прав працівників.

         Координатор IUF Дмитро Степанюк розповів про практику міжнародної боротьби працівників за свої  права, серед яких  фундаментальними є право на обєднання у профспілку та колективні переговори.  Він підкреслив важливу роль Профспілки працівників АПК у солідарних діях, які проводить IUF та активну роботу нашої Профспілки по захисту прав працівників  агропромислового комплексу в Україні.

         Всі учасники відзначили високий рівень  організації та проведення семінару, висловивши особливу вдячність Голові обласної організації профспілки працівників АПК Михайлу Серецькому.