background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Делегація Єврорегіону «Дністер» та аграріїв Вінниччини вивчала досвід ринку землі в Молдові

Напередодні внесення в Верховну Раду України Раду законопроектів для запуску ринку землі, зокрема про обіг земель і про фінансову підтримку ринку землі, за ініціативи Вінницької обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу та при підтримці Єврорегіону «Дністер» на базі Окницького району Молдови  18 серпня був проведений круглий стіл на тему «Формування ринку землі. Досвід Молдови»

В складі делегації Єврорегіону «Дністер» від Вінницької області участь у зібранні взяли  представники  влади і органів місцевого самоврядування, керівники сільськогосподарських формувань, депутати обласної і районних рад, науковці, представники громадськості. Вінницьку обласну профспілкову  організацію працівників агропромислового комплексу  представляв її голова Степан Нешик.

Голова району Очниця Василе Романюк та колеги із Молдови поділилися досвідом впровадження земельної реформи в країні, застерегли від можливих помилок, які при цьому виникали в них. 

Зокрема, у Молдові так само, як в Україні, землю роздали всім колишнім колгоспникам. Тепер із 17 мільйонів га державі належать лише 40 тисяч (переважно землі дослідних господарств). Ринок землі цілком вільний, без обмежень за кількістю в одних руках. Покупцями землі  можуть бути громадяни країни, територіальні громади та держава. Продавцями — власники ділянок, органи влади. Купівлю іноземцями заборонено, але таку заборону легко обходять за допомогою подвійного громадянства чи підставних власників. Пай становить 1,23 -1,40 га (для порівняння, пай Вінницькій області - 2,4 га). У Молдові зареєстровано 3 типи господарств: фермерські, акціонерні та товариства з обмеженою відповідальністю. До прийняття закону про ринок землі ціна на землю була близько 200-300 $ за 1 га, а після утворення ринку землі ціна виросла приблизно в 10 разів. І тепер вартість 1 га становить від 2,500 $ до 5000 $.

Голова Вінницької обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу Степан Нешик подякував учасникам зібрання за плідну роботу, цінні поради і теплий прийом та наголосив, що Україна має вивчати досвід інших держав, але тільки розуміння того, чого ми хочемо досягти внаслідок проведення земельної реформи, допоможе сформувати конкретні кроки на шляху її впровадження.

Степан Нешик висловив переконання, що сьогоднішня зустріч є ще  одним  кроком до поглиблення співпраці між братніми народами Молдови і України.  Він запросив усіх присутніх до участі в громадських слуханнях з питань земельної реформи в Україні, проведення яких планується на кінець вересня у місті Вінниця. Молдовська сторона дала згоду на участь.