background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Якщо підприємці не почнуть піднімати зарплату, їм самим доведеться сідати за кермо своїх тракторів

Взявши участь у засіданні обкому профспілки працівників АПК, директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода звернувся до членів профспілки і нагадав їм, що вони є сьогодні зв’єднуючою ланкою між працівниками і роботодавцями агропромислового комплексу.

«На мій погляд, головне завдання профспілок - донести до сільгоспвиробників глибинне розуміння тих реалій, до яких ми підійшли сьогодні. Відкрито безвіз. З одного боку це добре, але з іншого - виник ризик відтоку високопрофесійних кадрів. Якщо тракторист, скажімо, в Польщі, заробляє в місяць $ 1000-1200, то херсонському підприємцю складно буде утримати у себе такого фахівця, виплачуючи зарплату, яка на порядок нижче. Я спілкувався з директорами холдингів, з великими сільгоспвиробниками, всі вони визнають - відтік фахівців вже спостерігається. Якщо підприємці найближчим часом не почнуть піднімати зарплату трактористів хоча б до рівня 800-1000 доларів, їм скоро самим доведеться сідати за кермо своїх тракторів.» - розповів на своїй офіційній сторінці Олександр Паливода.

Директор Департаменту АПР також розповів про структуру собівартості зерна на Херсонщині:

«З'ясовується, що собівартість зерна структурується таким чином: 35% - хімзахист, 30% - дизпаливо, 10% - оренда, а зарплата складає всього лише 5-10%. За кордоном в той же час в бюджеті підприємства зарплата займає 40-50%.»

Саме через невідповідність між заробітною платнею, яку пропонують наші роботодавці і закордонні, спостерігається відтік кваліфікованих кадрів. Також Паливода розповів про роль соцпакету у кадровій політиці підприємства.

«Соціальний пакет повинен бути тим додатковим фактором, який утримує кваліфікованого працівника на підприємстві. Наприклад, влаштовується людина на роботу, і вона знає: народиться дитина – підприємство виплатить 30 тисяч гривень, станеться похорон - 15 тисяч гривень, весілля - 40 тисяч гривень. Ювілейні, відпускні, оздоровлення дітей - все повинно виплачуватися, а профспілки повинні аргументовано пояснити роботодавцю необхідність таких виплат. Профспілка наприклад може домовитися зі стоматполіклінікою: уклали договір і всі робочі знають, що можуть лікуватись в цій клініці, і це буде дешевше, ніж шукати щось самому. І на такому підприємстві не буде витоку кадрів, люди будуть цінувати свою компанію, триматися її. На пленумі я навіть запропонував профспілці заснувати якусь нагороду компанії за кращий соціальний пакет.» - зазначив Паливода.

Також він звернув увагу, що  департамент агропромислового розвитку зацікавлений у розвитку і розширенні профспілки. Адже, коли профспілки успішно захищають і відстоюють інтереси офіційно оформлених працівників, вони змушують задуматися тих, хто отримує сьогодні зарплату в конверті. І це, на думку Паливоди,  буде стимулювати працівників, щоб вони наполягали і вимагали від роботодавця офіційного оформлення, що, в кінцевому рахунку, буде сприяти детінізації економіки.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ

Описание: http://kherson.ua.city/images/headers/khersonlogo.png