background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Як зупинити розпад профорганізацій, як мотивувати членів профорганізацій зберегти свої профспілки

 28 березня 2018 року відбулось   засідання президії Київської обласної профспілки працівників АПК.

Обласним комітетом  (голова Хвостіков В.М.) в порядку підготовки планового питання засідання президії «Про роботу з мотивації профспілкового членства, збереження профспілкових організацій та створення нових в Броварському районі проведено зустрічі з  профспілковим  активом району щодо мотивації профспілкового членства, з керівниками підприємств де запущені механізми по створенню первинних профспілкових організацій. 

Голова Броварського районного комітету  констатував « найболючішим питанням залишається збереження та створення нових профспілкових організацій  на підприємствах всіх форм власності. А там, де відсутня профспілка,  і колдоговір не заключений і відсутній громадський  контроль за дотриманням трудового законодавства, законодавства про охорону та оплату праці. І як наслідок - занижений або відсутній надійний соціальний захист".

 Статистика за 2016 та 2017 роки в Броварському районі є сталою, але по відношенню до 2000 років дуже сумна, залишилось із більше 100 організацій лише 12.

  Постало питання яким чином зупинити розпад профорганізацій, як мотивувати членів профорганізацій зберегти свої профспілки та в подальшому проводити роботу по створенню нових.

Проведення державою реформ, а саме створення територіальних громад, дає змогу зупинити разюче зниження  профспілкового членства шляхом створення в громадах об’єднаних територіальних профорганізацій з обранням голови об’єднаних територіальних профорганізацій, де основним обов’язком буде координація роботи первинних організацій всіх галузей за єдиним колективним договором згідно з галузевими додатками.

             Тому райком профспілки прийняв рішення працювати в двох напрямках:

- продовжувати вести роботу на підприємствах з метою пошуку бажаючих взяти на себе відповідальність створення профорганізації.    За період з 2016 року по теперішній час райкомом профспілки, членами президії обласного комітету профспілки працівників були здійсненні виїзди на підприємства Броварського району, а саме:

ТОВ «Асканія флора» - підприємство займається вирощуванням троянд на площі 18 га, колектив працівників складається із 650 чоловік. Було здійснено 4 виїзди. ТОВ «Сад» - підприємство займається вирощуванням фруктів, овочів та ягод. В колективі працює 27 чоловік. ТОВ «Войтовське» - займається вирощуванням зернових та технічних культур, налічує 32 працюючих. ПРАТ «Олвіс СВ» - тепличне господарство вирощує на 2 га салати, 32 чоловіка працюючих. ПАТ ППР «Броварський» - підприємство вирощує індиків, працюючих 270 чоловік із них 4 члена профспілки. Ведуться переговори щодо збільшення членства. Така ж ситуація склалась в фермерському господарстві «Журавушка»  із 107 працюючих 7 чоловік членів. ДП «ПЗ Плосківський» - державне підприємство 48 працюючих. Вдалось відновити та поставити на обслуговування профорганізацію із 48 членами. ПАТ «Агрокомбінат «Калита» підприємство займається вирощуванням свиней, станом на сьогоднішній день підприємство відновлює свою діяльність після епідеміологічної ситуації «Африканська чума»,  яка сталась в 2015 році де все поголів’я свиней  (62 тисячі голів) було утилізовано. На даний час працює 170 чоловік. Ведеться робота в ТОВ «Камелія» - вирощування троянд та ПАТ «Шевченківський завод продтоварів» - виробництво круп.

- другий напрямок роботи щодо заохочення збереження та створення профорганізації це  – створення територіальної об’єднаної профспілкової організації.

В Броварському районі створена  в 2015 році Калитянська об’єднана територіальна громада та в 2017 році Великодимерська.  Планується в 2018 році створити Зазимську, Калинівську, Гоголівську об’єднаних громад,

Тому в 2016 році за підтримки обласної профспілки працівників агропромислового розвитку в особі Баришевої К.О. та Хвостікова В.М., Центрального комітету працівників АПК та під егідою Всесвітньої профспілки IUF Броварський комітет спрямував свої зусилля на створення профспілкової організації за територіальним принципом. По даному питання проведені семінари навчальні тренінги, а саме в Запорізькій області, Бердянському районі вивчали вже створену на той час профорганізацію за територіальним принципом. Проведені навчальні модулі,  в процесі яких були напрацьовані поетапні кроки щодо створення нових первинок, які в подальшому слугуватимуть створенню об’єднаної територіальної профспілки, напрацьований колективний договір де в додатках прописані  та враховані всі тарифи, які стосуються тієї чи іншої галузі. Як результат, в Калитянській громаді відновлюються первинки, що дасть змогу в недалекому майбутньому створити і в Київській області такі організації. По інших громадах іде процес переговорів».

   

Жваво проходило обговорення питання щодо порушення проблемних питань, під час анонсованої зустрічі з народним депутатом Капліним С.М., члени президії доручили озвучити питання голові обласного комітету профспілки працівників АПК.  Серед порушених тем, це  фінансування навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації в поточному фінансовому році, нерівноцінний розподіл державної підтримки серед гравців аграрного бізнесу, безпрецендентне нехтування вимог застрахованих осіб і використання державними, іншими структурами коштів фонду соціального страхування.

  Розглянуті звернення членів профспілки та прийняті рішення щодо юридичної, матеріальної підтримки.

Одностайними були члени президії в солідарній підтримці незаконно звільнених профспілкових активістів, оператора-технолога, профспілкового активіста В.П.Рольського з транснаціональної корпорації Coca-Cola - Іноземного підприємства "Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед" та голови профкому Віталія Малишкіна з ТОВ «Галичина-Захід».