background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Відзвітували за проведену роботу.

   Підведені підсумки роботи Дніпропетровської обласної організації харчової промисловості профспілок працівників АПК України за 2017 рік  на засіданні обласного комітету, за участю профспілкового активу області та  членів правління Дніпропетровської обласної організації роботодавців «Дніпрохарчопром» (голова правління О.Ковров).

      В своїй  доповіді  голова обкому С. Тіницька відзначила що ситуація, яка склалася в Україні непроста та  потребує змін в  організації роботи профспілок.

 Важливим є конструктивна співпраця  обласної профспілки з обласною організацією роботодавців «Дніпрохарчопром», Управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації в покращенні соціально - економічного розвитку підприємств галузі і добробуту членів профспілки.

        В звітному періоді  на підприємствах харчової галузі  проводилось освоєння нових методів і форм ринкового господарювання, технічного і технологічного оновлення, впроваджувались міжнародні сертифікації і стандарти, випускались нові види продукції, поліпшувались умови праці.

   С. Тіницька  акцентувала увагу, що  Дніпропетровська обласна організація харчової промисловості профспілок працівників АПК України проти відновлення державного регулювання цін на соціально значущі продукти: «… державне регулювання цін на соціально значущі продукти   не дасть бажаного результату в зменшенні цін і не вирішить проблеми, а лише обмежить фінансові можливості підприємств-виробників цих галузей, які  є кінцевим пунктом виробництва готової продукції. Необхідно розглянути питання щодо стабілізації цін та не допускати надмірного росту цін на енергетичні, паливно-мастильні ресурси, які в свою чергу впливають на ріст цін на сировину і готову продукцію…»

     Для покращення профспілкової і колективно - договірної роботи проводиться: - обмін досвідом ведення соціального діалогу провідних профспілкових організацій з виїздом на підприємства, в жовтні 2017р. побували на ПРАТ «КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА «АВК» М.ДНІПРО»  ( голова профспілкової організації  Л.Стельмахова, генеральний директор В.Авраменко)  з проведенням виробничої екскурсії, за участю обласної організації роботодавців «Дніпрохарчопром», Управління нагляду в промисловості і на об'єктах підвищеної небезпеки в АПК, Управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, керівників підприємств, профспілкового активу області, начальників служб охорони праці;

- спільно з соціальними партнерами проводяться щорічні обласні огляди: стану умов і охорони праці на підприємствах галузі, на звання «Кращий роботодавець року», «Кращий колективний договір», «Краща первинна профспілкова організація», «Краща організація з оздоровлення членів профспілки та їх дітей», «Кращий профлідер» та інші.

 С.Тіницька відзначила важливість і необхідність  в профспілковій роботі  навчання профспілкового активу (в 2017р. навчено 115 членів профспілки), проведення інформаційної роботи, активніше  залучати до профспілкової роботи молодь, яка складає сьогодні на підприємствах галузі  майже  третину працюючих.

Обласна профспілкова організація підготувала для первинних профспілкових організацій 102 методичних матеріали з правових питань, питань оплати праці, охорони праці, ведення фінансової та статутної діяльності, організації роботи громадських інспекторів праці і громадських інспекторів з питань охорони праці при профкомах; доводилася інформація про соціальні стандарти і гарантії, про внесення змін і доповнень у нормативно-правові акти трудового законодавства і  законодавства про охорону праці. Надавалась правова допомога шляхом консультацій членам профспілки  і профспілковим комітетам, щодо застосування  норм трудового законодавства. Проведена правова експертиза 5 проектів колективних договорів.

      Завдяки  конструктивному соціальному діалогу, на всіх підприємствах харчової промисловості укладені і діють колективні договори, в яких передбачені додаткові, значно вище законодавчих, пільги та гарантії для працівників, що в сумі на одного працюючого за 2017 рік складають 2,5тис.грн..

      Темпи зростання  заробітної плати  працівників галузі за 2017 рік до відповідного періоду минулого  року  - 131,4%.

        Мінімальні гарантії з оплати праці галузевої угоди дотримуються на 77% підприємств харчової промисловості.

        У 2017 році  освоєно на заходи з охорони праці 19,2 млн. грн., в розрахунку на одного працюючого  - 3,4 тис. грн..

   Відповідно до ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», роботодавцями перераховано первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу за звітний період 4,4 млн. грн..    Оздоровлено працівників та їх дітей всього на  суму 4,0 млн. грн., в т.ч. за рахунок роботодавців – 2,3млн. грн., за рахунок ППО – 1,7млн. грн..

   Активна профспілкова робота ведеться в первинних профспілкових організаціях : ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод» - голова Г. Холод, ПрАТ «Комбінат «Придніпровський»-голова О.Шебанова , ПРАТ  «КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА «АВК» М.ДНІПРО» -голова Л.Стельмахова , ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів»-голова В.Лепеха,  ТОВ «Молочний Дім» - голова Т.Фітісова, ПрАТ «ДНІПРОВСЬКИЙ КРОХМАЛЕПАТОКОВИЙ КОМБІНАТ» - голова Л.Духновська, ПрАТ «Дніпропетровський хлібзавод № 9» - голова С.Петриченко, ПрАТ «Криворізький міськмолокозавод №1» - голова І.Настич, ТОВ ВКФ «Марганецький хлібозавод» - голова О.Молодцова, КП «Магдалинівський маслозавод» - голова Л.Русін та інші.

     В ході засідання обговорювалися  проблемні питання галузі які потребують вирішення,  підвищення заробітної плати і соціальних гарантій, поліпшення та створення безпечних умов праці працівникам  через  укладання і виконання колективних договорів, покращення профспілкової роботи.

 

В обговорені доповідді   прийняли участь і виступили :

 О. Ковров, голова обласної організації роботодавців харчової та переробної промисловості «Дніпрохарчопром», О. Єфіменко   - головний  державний  інспектор відділу  нагляду в агропромисловому комплексі управління нагляду в промисловості та на об'єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровської області; С.Петриченко – голова профспілкової організації ПрАТ «Дніпропетровський хлібзавод № 9», В.Лепеха – член президії, голова профспілкової організації ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів»,  В.Дубіль  - голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок  та вручив  нагрудний знак Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок «Профспілкова пошана» О.Коврову, голові обласної організації роботодавців «Дніпрохарчопром».

З інформацією щодо нового, спрощеного Порядку відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду, затверджений постановою правління Фонду №39 від 13.07.2017, що діє з 01.01.2018 року та який робить відновлювальне лікування більш доступнішим для застрахованих осіб, виступила запрошена на засідання, Л. Воловицька -завідувач сектору соціальних послуг відділу медичних та соціальних послуг управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

 

В ході заходу  нагороджені:

- за констуктивний соціальний діалог члени правління обласної організації роботодавців харчової та переробної промисловості «Дніпрохарчопром»: О. Гаряжа,  технічний директор ПРАТ «КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА «АВК» М. ДНІПРО» -  Почесним знаком ЦК Профспілки працівників АПК України «За розвиток соціального партнерства в АПК»;   М. Щербина,  генеральний директор ПрАТ «Дніпропетровський хлібзавод №9» - Грамотою Дніпропетровської обласної організації харчової промисловості профспілок працівників агропромислового комплексу України;

- за активну профспілкову роботу, профспілковий актив області Почесною  грамотою Профспілки працівників АПК України: М.Діденко – бухгалтер ППО ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод»; В.Лепеха – голова ППО, менеджер відділу логістики ПрАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів»;

 Грамотою обласної профспілкової організації:

Т. Дірявка – оператор пульта керування елеватору насіння, голова цехкому ППО ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод», О. Турченко  маш. котельної установки паросилового цеху, профгрупорг ППО ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод»; С.Петриченко – голова профспілкової організації ПрАТ «Дніпропетровський хлібзавод № 9»; З. Підгірна – ст.обліковець цеху патоки та глюкози  ПрАТ «ДНІПРОВСЬКИЙ КРОХМАЛЕПАТОКОВИЙ КОМБІНАТ»; М. Кравченко – фахівець цеху кормів та олії  ПрАТ «ДНІПРОВСЬКИЙ КРОХМАЛЕПАТОКОВИЙ КОМБІНАТ»;   Н.Куцій – фахівець КТЦ ТЕЦ ПрАТ «ДНІПРОВСЬКИЙ КРОХМАЛЕПАТОКОВИЙ КОМБІНАТ» та інші члени профспілки.

  Сьогодні не простий час для профпілок, питань для вирішення багато. Минулий звітний період ще раз підтвердив, що лише спільними зусиллями можливо досягти успіху в покращенні соціально- економічного розвитку підприємств галузі та забезпечення гідного життя членів профспілки.

   Дякуємо всім за співпрацю і бажаю  успіху та конструктивного соціального діалогу, в нелегкій справі, по захисту прав членів профспілки.

 

Дніпропетровська обласна організація харчової промисловості профспілок працівників АПК України