background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Настрій на результат

 

Делегати VIII звітно-виборної конференції Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників АПК, яка відбулася 26 вересня в Будинку профспілок, підбили підсумки роботи за останню п’ятирічку та визначили завдання на новий період.

Звітно-виборна кампанія, - відзначалось в доповіді голови обкому профспілки Галини Смирної, - проходила в непростих умовах продовження реформи АПК, підприємств водних ресурсів, аграрної науки та профтехосвіти, а також подальшого наступу на права працівників та їхньої профспілки, до чого ще й додались проблеми, пов’язані з процесами децентралізації. Постійні структурні зміни в сільгоспвиробництві призводять до зменшення числа первинних профорганізацій та профспілкового членства. Але й в таких несприятливих умовах облпрофорганізація робить все можливе для стабілізації ситуації в галузі та посилення соціального захисту працівників на всіх рівнях. Для цього використовуються Галузеві угоди та колдоговори, тристороння угода з управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації та обласною організацією роботодавців.        

   На протязі 2015-2018 років,  в рамках Угоди про соціальне партнерство приймались спільні рішення щодо проведення обласного трудового суперництва на збиранні ранніх зернових. Переможці: райони, господарства та працівники традиційно відмічались до Дні працівників сільського господарства. В 2019 році ця робота проводилась тільки на рівні районів та окремих господарств, перш за все це Нікопольський, Криничанський, Томаківський, Васильківський райони.

       Також 15 травня 2018 року, за участю управління агропромислового розвитку облдержадміністрації і обласної організації роботодавців агропромислового комплексу,  було проведено спільний захід, присвячений вшануванню тваринників Дніпропетровської області за підсумками роботи 2017 року та 1 кварталу 2018 року.

       В заході прийняли участь практично всі первинні організації, колективи яких розвивають тваринницьку галузь.

       Почесні грамоти та подарунки за підсумками виробничих показників отримали: 17 доярок, 5 свинарок, 1 телятниця, 8 птахівників, 2 коняра і 5 працівників зайнятих в обслуговуванні тваринництва. Відмічені кращі  підприємства та фермерські господарства.

        Проте, не відмовляються аграрії й від участі у всеукраїнських протестних акціях. Найбільш активно приймали в них участь представники Апостолівської, Васильківської, Криничанської, П’ятихатської, Нікопольської, Павлоградської районних профорганізацій, первинних профорганізацій: ДДАЕУ, ТОВ «Птахокомплекс «Дніпровський», закладів профтехосвіти, системи водних ресурсів.                                                   

       Сьогодні, зокрема, колдоговірним регулюванням охоплено 73% сільгосппідприємств та фермерських господарств, 100% підприємств харчової, переробної промисловості та системи водних ресурсів, навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації та профтехосвіти, які знаходяться в сфері профспілки АПК. Головна увага при цьому приділяється питанням зайнятості, оплати та охорони праці, збереженню соціальних гарантій.

       Особливо відзначалась ефективність цієї роботи у  Васильківському, Нікопольському, Томаківському, Павлоградському, П’ятихатському районах (голови  райкомів М.Бондар, О.Донець, В.Літвінов, Є.Матвійчук, М.Шевченко).

      Результативними є колективні договори  ПрАТ «Оріль-Лідер»,  АВ ТОВ «Агроцентр-К» П’ятихатського району, ФГ «МЮД» Юр’ївського району,   СФГ «Україна-2000» Васильківського району, СТОВ «Маяк» Покровського району, ПСП «Агрофірма «Перше травня» Томаківського району, головному управлінні Держпродспоживслужби та Дніпропетровському державному аграрно-економічному університеті та багатьох інших.

       І все ж, зазначалось в доповіді Г.Смирної, незважаючи на певне зростання в галузі номінальної середньої зарплати (за 7 місяців п.р.  склала 7076 грн.), вона ще суттєво (особливо - в бюджетній сфері) відстає від рівня оплати праці в багатьох галузях. Є чимало проблем в сфері охорони праці. У зв’язку з послабленням контрольних державних функцій за дотриманням законодавства про працю та техніку безпеки та звуженням прав профспілок зростає тіньова зайнятість.

       На фоні постійного зростання цін на все найнеобхідніше, вартості енергоносіїв, відсутності для селян результатів реформ в медицині та освіті це загалом призводить до подальшого зниження життєвого рівня працівників. Не завжди, на жаль, вдається знаходити спільну мову й з роботодавцями. Тому від профспілок вимагається посилення захисних дій, зміцнення профорганізацій.

Задля посилення соціального захисту працівників обласна профорганізація  веде постійний пошук нових форм і методів роботи спільно із соціальними партнерами, громадськими організаціями в АПК. Через  ЦК профспілки облпрофорганізація бере участь у реалізації договорів про співпрацю з Громадською спілкою «Союз українського селянства», «Аграрним союзом», через обласне об’єднання профспілок - з Пенсійним фондом, Фондом зайнятості, Фондом соціального страхування, інспекцією Держпраці. Вирішенню проблем галузі сприяє й активна робота обласної соціально-економічної ради, постійна підтримка облпрофентру.

Велика увага приділяється підтримці підприємств водного господарства, закладів аграрної науки та профтехосвіти, де теж йдуть складні процеси.

Не можуть не хвилювати профспілку і плани уряду щодо зняття мораторію на продаж сільгоспземель, які на її думку, не враховують, зокрема, багатьох аспектів і інтересів аграріїв, пайщиків, що працюють на землі.

У прийнятому делегатами конференції Зверненні до центральних органів влади з цього питання вказується на передчасність запровадження ринку землі сільгосппризначення та необхідність попереднього суспільного обговорення його умов та урахування насамперед інтересів українського селянина, недопустимість продажу землі іноземцям.

В обговоренні доповіді взяли участь голови Павлоградської райпрофорганізації - Єлізавета Матвійчук, Покровської райпрофорганізації – Олександр Чепурний,  профорганізації ПрАТ «Оріль-Лідер» - Ольга Іванченко, Царичанського професійного ліцею - Олександр Байбуз, Накопольського регіонального управління водного господарства – Андрій Сбітнєв, головного управління «Держпродспоживслужби» - Марина Біла, начальник відділу агропромислового розвитку Криничанської  РДА Юрій Громик,   В цілому, всі виступаючі дали позитивну оцінку роботі обласної профспілкової організації у звітному періоді. Разом з тим,  прозвучали проблеми щодо необхідності відновлення тваринництва, задля створення нових робочих місць, посилення мотивації профспілкового членства через відновлення санаторно-курортного лікування та оздоровлення дітей за рахунок Фонду соціального страхування України, дієвості колективних договорів та недопущення звуження прав найманих працівників в новому Трудовому кодексі.

В роботі конференції також взяли участь і виступили соціальні партнери профспілки – начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Удовицький та виконавчий директор обласної галузевої організації роботодавців Світлана Карпенко.

Про сучасні завдання галузевої профспілки та всеукраїнських профспілок на національному рівні розповіла присутня на конференції голова ЦК профспілки працівників АПК Світлана Самосуд. Вона відзначила активну, наступальну позицію Дніпропетровської профспілки аграріїв та побажала профактиву зберегти цей настрій.

В роботі конференції також взяв участь і виступив голова Дніпропетровського облпрофоб'єднання Віталій Дубіль.

В прийнятій делегатами конференції постанові визначені основні напрямки роботи облпрофорганізації на наступну п’ятирічку.

 

Головою обласної організації знов обрано Галину Миколаївну Смирну.