background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Засідання президії Запорізької обласної організації профспілки працівників АПК

 

 05 грудня відбулося розширене засідання президії Запорізької обласної організації працівників АПК де було розглянуто низку важливих і актуальних питань, зокрема  про затвердження плану основних заходів  обкому профспілки на 1-е півріччя 2020 року, про скликання 1Х звітно-виборної конференції Запорізької обласної профспілкової організації працівників АПК у березні 2020 року, а  також про роботу первинних профспілкових організацій Веселівського району (голова райкому Кривошеєва К.В.)  по контролю за дотриманням роботодавцями законодавства з охорони праці.

Катерина Василівна повідомила присутнім, що основний вплив на стан охорони праці профактив району здійснює через колективні договори, які укладені на 33 підприємствах, де діють організації профспілки.

Голова райкому профспілки надає допомогу профспілковим комітетам в перемовах з роботодавцями щодо формування розділу «Охорона праці» в колективних договорах, спільно з членами комісії з реєстрації колдоговорів Управління соціального захисту, контролює їх зміст, організовує усунення зазначених недоліків.

Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки  та гігієни праці на 2019 рік розроблені в усіх підприємствах, вони є додатком до колективного договору. Сума коштів, що виділяються на охорону праці та реалізацію Комплексних заходів стає дедалі більше.

На ці цілі було спрямовано коштів у розмірі 2,1% від фонду оплати праці. За 10 місяців 2019 року 24 підприємства вже виділили 100-170%, 9 – 92-96% від передбачених нормативів. Найбільше коштів на охорону праці виділили ТОВ «Деметра» -2,6%,  ДП «ДГ «Широке» -2,5%,  ТОВ «Ентузіаст%- 2,2%,  ТОВ СВК Фрунзе»- 1,8%, ФГ «Руслан» -1,7% та інші. Найменше фінансування  виділяють комунальні підприємства із-за нестачі коштів 

Через колективні договори профспілкові комітети домагаються проведення атестації робочих місць, на підставі якої встановлюються доплати за роботу у шкідливих умовах праці, додаткові відпустки, видається молоко, мило та інші миючі засоби. Своєчасно проводяться медогляди працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці.

Райком профспілки проводить навчання профактиву в усіх напрямках профспілкової діяльності, в тому числі і з охорони праці із запрошенням фахівців управлінь райдержадміністрації, соціальних фондів.

Профспілкові комітети контролюють умови праці працюючих, беруть участь в перевірках санітарно-технічного стану сільськогосподарської техніки, наявності на робочих місцях вентиляції, освітлення, спецодягу і взуття, індивідуальних засобів захисту, медичних аптечок, умов для миття рук, прийому їжі. Щорічно відділом АПР і райкомом профспілки проводиться з 1 серпня по 1 жовтня двохмісячник  по підготовці тваринницьких ферм до зимівлі громадського тваринництва, створенню умов праці для тваринників.  Перевіряються всі тваринницькі ферми в тому числі з питань  дотримання техніки безпеки, обладнання побутових приміщень для тваринників.

В первинних профспілкових організаціях призначені Представники профспілки з питань охорони праці, які контролюють безпеку проведення робіт та умови праці, домагаються від роботодавців усунення наявних недоліків.

Профспілковий актив підприємств АПК активно бере участь в проведенні Тижня охорони праці в рамках Всесвітнього Дня охорони праці. Протягом 5 років на підприємствах АПК району намітилася стійка тенденція до зниження виробничого травматизму і профзахворювань.

З усіх питань порядку денного було прийнято відповідні постанови.

 У форматі круглого столу обговорювались важливі  питання про роль профспілки в охороні праці.

 

       

 

 В засіданні круглого столу прийняли участь  начальник держінспекції надзору в агропромисловому комплексі Державної територіальної інспекції з питань праці у Запорізькій області  Плутицький М.М., завідувач відділу з питань охорони праці облпрофради Чос М.П., завідувач відділу економічного захисту трудящих та соціально-трудових відносин  ЦК Профспілки працівників АПК України Марченко Т.П.