background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Волонтерська робота адміністрації, співробітників, студентів та профкому Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» (м.Кам’янець-Подільський)

 

Саме сьогодні, у такий важкий для усіх час, приємним залишається те, що у світі та країні постійно знаходяться небайдужі люди та волонтери, які допомагають тим, кому це вкрай необхідно. Волонтерська діяльність стала частиною буття, а студентство є одним із найважливіших ресурсів волонтерської діяльності.

Волонтери Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» (ректор, професор Володимир Іванишин) невпинно працюють з перших днів війни. Так, адмііністрація ЗВО, технічні служби університету, студенти і науково-педагогічні працівники активно допомагали волонтерському пункту, займалися плетінням маскувальних сіток, здавали кров на станції переливання крові, збирали продукти харчування та засоби побуту і особистої гігієни для тимчасово внутрішньо переміщених осіб, проводили косметичні ремонти та облаштування гуртожитків, тощо.

На початку масової міграції ЗВО став прихистком для здобувачів та співробітників Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Усього у гуртожитках навчального закладу було безкоштовно розміщено 493 переселенця, з них – 56 дітей.

Завдяки співпраці університету із Товариством Червоного Хреста та рядом  волонтерських організацій, усім переселенцям надається соціально-побутова допомога: забезпечення одягом, взуттям, іграшками, предметами особистої гігієни та медикаментами. Зокрема, було організовано безкоштовне харчування усім охочим у їдальні нашого університету. Також, за ініціативи ректора, Володимира Іванишин, спільно із Кам'янець-Подільською міською радою, Кам'янець-Подільською військовою державною адміністрацією було  реалізовано соціальний проєкт - відкриття Центру гігієни (громадська пральня та вбиральня) в одному з гуртожитків ЗВО.   

На території університету працює ігрова дитяча кімната. Також з метою оптимізації психологічного клімату для дітлахів було організовано програму дозвільно-ігрової роботи та ігровий простір за участі центру виховної роботи та соціально-культурного розвитку університету, первинної профспілкової організації (голова профкому - Світлана Ліщук) та студентського парламенту. Діти, розважаючись, знайомились, розповідаючи один одному про себе, свої вподобання, мрії, бажання тощо. Також дітям щотижня пропонуються нові розваги, зокрема, нещодавно студенти провели майстерклас із малюнку різнокольоровою глазур’ю на звичайному печиві, а минулого тижня маленьким гостям було проведено екскурсію містом. Наразі, планується похід у розважальний комплекс із басейном.

На сьогодняшній день на території Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» базується Харьківський національний університет внутрішніх справ, а це майже 400 курсантів та 150 осіб особового складу.

Проте, не тільки для тимчасово внутрішньо переміщених осіб було надано гуманітарну допомогу. Наші волонтери активно допомагали у зборі необхідних ресурсів для ЗСУ, зокрема, активно співпрацюємо із двома батальйонами, куди постійно формуємо та передаємо необхідні речі та продукти (з міркувань безпеки їх на називаємо). Також, в рамках підтримки національного духу та патріотичного настрою було організовано та проведено ряд заходів. Зокрема, відбувся благодійний забіг RUN AGAINST WAR, зібрано, освячено  та передано великодні паски для наших воїнів на Сході країни, проведено благодійну виставку українських хусток та аукціон картин. Метою даних заходів був збір коштів для придбання продуктів харчування для тимчасово переміщених осіб. У заходах взяли участь близько 600 учасників, серед яких були працівники і здобувачі ЗВО «ПДУ» та небайдужі мешканці Кам’янець-Подільської громади.

Постійно у ЗВО "ПДУ" відбуваються навчання з надання першої медичної допомоги. Медичні фахівці та волонтери Червоного Хреста навчають, як працівників університету так і  всіх охочих,  здійснювати різні види реанімаційних заходів поранених осіб у бойових умовах. Також, силами відділу охорони праці було проведено майстер-клас по ефективному пожежогасінню та навчання з цивільної оборони.

Не забуваємо і про дистанційну роботу. Так, у форматі Zoom-конференції було проведено зустріч-бесіду з питань медіаграмотності та проблем протидії гібридним загрозам та інформаційно-пропагандистському впливу, дискусію щодо поняття дезінформації. Усім присутнім було надано покликання на корисні ресурси і сервіси для перевірки фото і відео та запропоновано для більш детального знайомства з фактчекінгом найавторитетніші українські фактчекінгові організації.

 

 

Голова первинної профспілквої організацї

співробітників і студентів ЗВО «ПДУ» Світлана Ліщук