background
На головну сторінку - Новини - Новини регіонів

Зимова школа профоргів, волонтерів та громадських активістів ЗВО «ПДУ» - 2022: «Діяльність профспілок Європейського союзу. Досвід Данії».

 Королівство Данії допомагає Україні з перших днів повномасштабного вторгнення росії на нашу землю, надаючи політичну, фінансову, гуманітарну та оборонну допомогу. Данія прагне підтримувати розвиток України у низці ключових сфер, зокрема у зміцненні громадянського суспільства, розширенні можливостей молоді, захисті прав людини, створенні умов для залучення інвестицій, популяризації профспілкового руху, тощо. 

Нині значна частина данської допомоги у сфері розвитку надається як напряму, так і через профспілкові організації, зокрема через Об’єднану федерацію Данських робітників  «3F Fagligt Fælles Forbund». Продовжуючи довгострокове партнерство в сфері розвитку громадянського суспільства і прав людини, Об’єднана федерація Данських робітників Данії підписала Меморандум про співпрацю із профспілкою АПК. І, таким чином, може надавати юридичну, правову та фінансову підтримку членам наші профспілки в Україні і за кордоном. Саме для того, щоб знати свої права та користуватися перевагами профспілкового членства і було розроблено грантовий проєкт та реалізовано Зимову школу профоргів ЗВО «ПДУ».

На початку заходу, із вітальним словом до присутніх, звернулася проректорка з навчальної, науково-інноваційної та міжнародної діяльності ЗВО «ПДУ» Оксана БЯЛКОВСЬКА.  Оксана Антонівна передала учасникам зібрання вітання від ректора університету, професора Володимира ІВАНИШИН, побажала плідної роботи та зазначила, що співпраця із данськими профспілками є пріоритетом нашого закладу вищої освіти та суттєвою перевагою, адже на сьогодні наш університет має 129 здобувачів вищої освіти за кордоном у країнах ЄС, а з них 27 чоловік, що проходять виробничу практику у Королівстві Данії. Вони мають знати та у повній мірі користуватися допомогою профспілок данської сторони, а це: переговори про рівень заробітної плати та умови праці, знижки на усі види страхування та медичного супроводу, допомога по безробіттю та у пошуку роботи, забезпечення грошових виплат робітникам під час офіційних трудових спорів, юридична підтримка під час вирішення проблем, оренда житла із знижкою, тощо.

Після представлення учасників та постановки цілей навчання, Зимню школу продовжила модератор заходу, голова профкому співробітників та студентів ЗВО «ПДУ», Світлана ЛІЩУК, яка ознайомила учасників зібрання із діяльністю профспілок Європейського союзу та досвід Данії на прикладі Об’єднаної федерації Данських робітників  «3F Fagligt Fælles Forbund». Пані Світлана розповіла присутнім про історію утворення найчисельнішого в Данії профцентру, ознайомила із організаційною структурою, фінансовими відносинами та основними напрямками діяльності Профспілки. 3F – найчисельніша профспілка в Данії, у якій налічується понад 60 місцевих профспілок по всій країні. Щороку 3F збирає майже 2 мільярди датських крон як компенсацію своїм членам. 3F була заснована  2004 р. в результаті злиття двох профспілок кваліфікованих робітників та жінок-робітниць, а 2007 р. до них долучилася третя профспілка  - працівників ресторанної галузі. Усі ці профспілки проіснували понад 100 років, тому 3F має потужні профспілкові традиції та є впливовим гравцем на ринку праці. У структурі 3F основною рушійною силою є представники профспілки та профспілкові інспектори з охорони праці  на підприємствах. Профспілка має також широку програму навчання, яка забезпечує оптимальну підготовку активістів для профспілкової діяльності. Члени 3F організовані в шість основних груп: працівники промисловості, транспортники, працівники бюджетного сектору, будівельники, працівники сфери послуг приватного сектору, працівники «зеленого» сектору (АПК).

Основні напрями діяльності 3F: укладання колективних договорів, страхування на випадок безробіття, профспілкова освіта та підвищення кваліфікації дорослих, участь і контроль за створенням належного виробничого середовища та соціальних умов праці, міжнародна діяльність та солідарність, інформаційна діяльність та робота із ЗМІ.

Про «Людський і громадський розвиток та соціальний капітал бізнесу в контексті розвитку профспілкового менеджменту Данії» присутнім оповіла спікерка Школи, докторка економічних наук, Юлія ВОЛОЩУК. Вона зазначила, що фундаментальна основа профспілкового руху Скандинавії – тісна взаємодія профспілок і держави. Структури зв’язку є повністю дієвими. Профспілки тримають форпост по відношенню до роботодавців, тому що у Данії немає Трудового кодексу –  все регулюється колективними угодами та договорами між профспілками та роботодавцями. В країні близько 3 млн працівників, з них близько 65% – члени профспілок. З 1990 року профспілки мають права, що закріплені в Генеральній угоді між профспілками і роботодавцями. Але в Конституції Данії закріплене право громадян об’єднуватися в профспілки з базовими правами та гарантіями їх діяльності. 

Про «Імплементацію досвіду банківської системи Данії в Україні та особливості профспілкового обслуговування членів профспілок» розповів доктор економічних наук Віталій ВОЛОЩУК. Спікер також зазначив, що у Данії діють базові законодавчі норми, якими регулюються питання відпусток, страхування на випадок безробіття, умови праці на робочому місці, арбітражного судового тлумачення угод та договорів. Одночасно діють норми трудового законодавства Європейського Союзу: тривалість робочого дня, трудові контракти. Ринок праці у Данії надзвичайно гнучкий. За рік близько 30% працівників змінюють робоче місце. Основним соціальним партнером профспілок виступає Конфедерація роботодавців Данії, яка об’єднує 13 організацій роботодавців та 28 тис. данських приватних компаній. 

Надалі, спікерка проєкту, кандидатка наук, Любов САВЧУК ознайомила присутніх із «Особливістю проведення колдоговірної кампанії в закладах вищої освіти» на прикладі укладання Колективної угоди між адміністрацією ЗВО «ПДУ» та виборним органом профспілкової організації. А також провела паралелі таких колдоговірних кампаній у Королівстві Данії.

Наступного дня, під час Zoom-конференції, до учасників проекту, долучилася ще одна спікерка, Голова Профспілки працівників АПК України Світлана САМОСУД, яка презентувала для спілчан тему: «Діяльність профспілок в умовах воєнного стану та зміни до Кодексу Законів про Працю України». У своєму виступі Світлана Василівна зазначила, що від початку російської агресії і до теперішнього часу незважаючи на усі труднощі, профспілкові організації й далі виконують свої основні статутні завдання, координують діяльність первинних організацій профспілок та підтримують роботу центральних комітетів і Федерації профспілок України. Також пані Світлана поділилась досвідом роботи по наданню гуманітарної та волонтерської допомоги, а також наголосила на необхідності посилення соціального діалогу із органами влади. Під час презентації учасниками активно обговорювалися питання стану соціально-економічних показників нашої країни, основні завдання та напрямки діяльності профспілкових організацій в період воєнного стану та в умовах обмеження прав працівників змінами в трудовому законодавстві.

В рамках Зимової школи модераторами та спікерами було також реалізовано ряд презентаційних матеріалів і практичних вправ із тімбілдінгу та практики побудови успішної профспілкової команди, а також розвитку навичок медіаграмотності та фактчекінгу. Адже на українців зараз зі всіх сторін сиплеться велика кількість інформації. Саме тому медіагігієна та медіаграмотність - це те, що потрібно для адекватного сприйняття теперішньої дійсності. При цьому, одним із важливих підпунктів медіаграмотності є критичне мислення, яке так необхідно для усвідомлення інформації. Саме вміння мислити критично, фільтрувати інформацію, розрізняти маніпуляції та фейки допомагають знаходити істинні та правдиві новини серед величезної кількості ЗМІ.

Наостанок, учасники Зимової школи висловили слова вдячності за можливість розвиватися та удосконалюватися, організаторам та партнерам заходу – ректорату ЗВО «ПДУ» за постійну всебічну підтримку та Центральному комітету профспілки працівників АПК (в особі Світлани САМОСУД) і  нашим данським партнерам, Об’єднаній федерації Данських робітників  «3F Fagligt Fælles Forbund» - за фінансову підтримку та реалізацію масштабного проєкту.

 

 

  Інформацію підготувала голова профкому ЗВО «ПДУ»
Світлана Ліщук